Пряк словесен сблъсък в кулоарите на парламента се разрази между съпредседателя на „Продължаваме промяната” Асен Василев и бившия зам.-министър на енергетиката и настоящ депутат от ГЕРБ Жечо Станков. Поводът – бъдещето на въглищните централи в Маришкия басейн и обвиненията от страна на ГЕРБ към Асен Василев от тази сутрин.

Според партията на Бойко Борисов Василев лично е поел ангажимент за затварянето на централите. Пред журналисти в парламента той се опита да обясни, че това са лъжи и че в контекста на войната в Украйна България може да се опита заедно с Румъния и Гърция да предоговори с Брюксел условията за намаляването на въглеродбите емисии. В същото време Жечо Станков се намеси в изявлението на Василев, за да отправи нови обвинения.

ГЕРБ поиска отваряне на Плана за възстановяване

Още сутринта от ГЕРБ пуснаха видео на живо, излъчвано във Фейсбук, за да отправят нови обвинения към „Продължаваме промяната” по темата за Плана за възстановяване и устойчивост и по-специално за бъдещето на въглищните централи в Маришкия басейн. Според ГЕРБ  трябва да бъде внесен проект на решение на Народното събрание, с което да се задължи служебното правителство да отвори Плана и да предоговори поетия ангажимент за затварянето на централите. 

Правителство с втория мандат на „Продължаваме промяната” изглежда все по-невъзможно

В същото време се появи и депутатът от ГЕРБ Жечо Станков, който прекъсна изявлението на Василев.

Василев отговори и на обвиненията на Борисов, че с Кирил Петков се крият зад Николай Денков, който е номинацията им за премиер.

От „Възраждане” също взеха отношение по темата. Искра Михайлова определи споровете между ГЕРБ и „Продължаваме промяната” като тежко политическо лицемерие, защото от „Възраждане” вече са внесли предложение за преразглеждане на Плана за възстановяване и устойчивост, което е минало в комисия и дебатът в зала вече е започнал.

Равносметката на депутатите за 2022 г.: Война, криза и политическо противопоставяне

В крайна сметка по-късно от „Продължаваме промяната” обявиха, че днес са внесли проекторешение, с което да задължат Министерския съвет с оглед на ситуацията в Украйна да проведе разговори с ЕК с цел разсрочване във времето на ангажиментите за декарбонизация по ПВУ.

От КНСБ изпратиха своя позиция, с която също настояха в най-кратки срокове за решение, което да задължи правителството да започне незабавни преговори с ЕК за предоговаряне на Плана за възстановяване и устойчивост с цел запазване на енергийната независимост на страната. Според синдикатите от плана трябва да отпадане поетият ангажимент за намаляване на въглеродните емисии от производство на електроенергия с 40% спрямо 2019 г. до 2026 г.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм