Парламентът прие Доклада за дейността на Временната комисия за установяване на всички факти и обстоятелства, свързани с подписването и прекратяването на меморандума за 1 млрд. долара с Gemcorp Holdings Limited и IP3 Corporation от правителството с министър-председател Кирил Петков.

"За" документа гласуваха 129 народни представители, 54 бяха "против" и 8 се въздържаха. От ГЕРБ-СДС, ДПС, "БСП за България", "Възраждане" и "Български възход" подкрепиха доклада, а от "Продължаваме Промяната" и "Демократична България" гласуваха "против" и "въздържал се".

Докладът „Джемкорп“ доведе до словесен сблъсък между ГЕРБ и ПП

Депутатите решиха докладът да бъде изпратен на МВР, на Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС) и на Министерския съвет (МС) за запознаване и предприемане на действия в рамките на компетенциите им.

Според изводите в доклада министър-председателят Кирил Петков не е възлагал на ДАНС проверки на компаниите, с които е сключен меморандумът, преди или след подписването му. От издаването на доклада на ДАНС на 20 април 2022 г. относно сключването на меморандума, въпреки констатациите в него, три месеца не са били предприети действия от тогавашния премиер за неговото прекратяване. Едва на 20 юли 2022 г. Кирил Петков внася доклада на ДАНС за разглеждане от МС и се взима решение за неговото прекратяване, пише още в документа. Меморандумът не е бил прекратен до 28 ноември 2022 г., посочва още Временната комисия.

Атанасова към ПП: Никой вече не ви вярва, сбогом, аматьори

В обяснение защо е гласувал против, Искрен Митев от "Продължаваме Промяната" коментира, че е жалко, че вместо да направят нещо смислено за българските граждани, обсъждат напълно изфабрикуван и измислен доклад. Не от мухата - слон, от микроба - слон, обобщи той дебата. Оказа се, че историята за Gemcorp е широко раздувана измислица на ГЕРБ, коментира той. Няма никакви последствия за България, това е един необвързващ договор, добави Митев.

Председателят на Временната комисия за Gemcorp Десислава Трифонова коментира, че този меморандум е много лош параван и съвсем целенасочено е подписан с тази офшорка. По думите ѝ тогавашният министър-председател Кирил Петков е крил доклада на ДАНС, скрил го е и от коалиционните си партньори. Кирил Петков и Асен Василев се криха като "гузни дечица" от комисията в Народното събрание, но и най-нагло излъгаха пред медиите, че този меморандум е прекратен, коментира тя. Надявам се, че ще има разследване на българската прокуратура, която ще позволи да бъдат разсекретени данните, за да стане ясно какво са свършили тези двамата, какво национално предателство са извършили и как са дали националната енергетика и цялото ѝ управление на Руската федерация, каза Трифонова. 

ГЕРБ поиска отваряне на Плана за възстановяване

Станислав Анастасов от ДПС коментира, че ще се види доколко е вярно, че няма нанесени щети на България от меморандума. Още не ни е ясно колко от информацията за българската енергетика е попаднала в Gemcorp, за която е ясно, че има връзки с близкото обкръжение на управляващите Руската федерация, посочи той. Освен това Анастасов отбеляза, че меморандумът предвижда двугодишен срок, в който всяка от страните може да предяви претенции към държавата.

Илиян Йончев от "БСП за България" коментира, че е подкопана сигурността на страната, защото не е проследено и не стана ясно как Gemcorp става част от този меморандум. По думите му на първо време има американска компания - IP3 Corporation, и изведнъж се появява Gemcorp, за която има съмнения за свързаност с руски капитали. Тук е мястото да благодарим на ДАНС, че са се самосезирали и на база на този доклад на ДАНС меморандумът е прекратен, допълни той.

С 30% по-скъп газ от януари очаква енергийният министър

Атанас Атанасов ("Демократична България") коментира, че тази точка е била включена в дневния ред по искане на ГЕРБ и е сто процента убеден, че е свързано с мандата за съставяне на правителство, за да се изпокарат тук всички. Той се обърна се към ГЕРБ дали са питали службите, когато са прокарали т.нар. Балкански поток. 

Цончо Ганев от "Възраждане" коментира, че в този парламент има "самоопределящи се евроатлантици, предани партньори, в същото време са преки партньори на фирми и олигарси, свързани с Путин".  

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм