"Има ли си Лукойл правителство в България?" - този въпрос е вдъхновен от текст на журналиста Емилия Милчева, публикуван от DW вчера, по повод новината, че Лукойл Нефтохим - Бургас се е договорило със служебното правителство да прехвърли цялата си икономическа дейност в България и да плаща данъци върху печалбата си в страната. В замяна на това, кабинетът обеща да позволи на компанията да продължи да внася руски петрол до края на 2024-та година, както и да изнася продукти, добити от преработка на руския нефт. 

Радев: България трябва да бъде ангажирана с укрепването на мира в региона на Черно море

Европейската комисия обаче бързо попари тези надежди, след като журналисти се свързаха с институцията да попитат дали това е възможно, във връзка със санкциите, наложени от ЕС на търговията с руски нефт. 

"Това, което пропуснаха съвсем умишлено да направят представителите на Лукойл в българското правителство, беше точно това да поставят новината в европейски контекст. Тази новина е свързана с бизнес стратегията на Лукойл, за която петролното ембарго, което Европйеският съюз наложи с шестия пакет санкции, има много сериозно влияние върху бизнеса им. Това е така, защото компанията разполага с четири рафинерии в Русия и четири в Европа - една в Италия, в България, в Румъния и държи 45 процента от една рафинерия в Нидерландия. Това е важно да се каже, защото италианската рафинерия, която е най-голяма и с най-голям капацитет, е пред затваряне до 5-и декември, когато влиза в сила европейското ембарго. Следващата по капацитет е българската рафинерия, за която има дерогация за продажба на руски суров петрол, доставен по море до края на 2024 година."

„Лукойл“ прехвърля цялата си икономическа дейност в България

Това заяви в предаването "Кой говори" по Дарик радио журналистът Емилия Милчева.

 

"Това означава, че Лукойл на практика се бори за своето оцеляване и със своите приходи и печалби. Уверенията, че те ще се преместят тук, ако България се пребори да има износ на техни нефтопродукти, е изключително изнудване и извиване на ръце. Това по-скоро прилича на заплаха, а за спирането на дейността, на мен ми звучи като блъф. Румънската компания продължава да произвежда, но там няма дерогация. Дерогация получи само България, защото я поиска", добави Милчева. 

Икономист пред Дарик: Вместо да таргетираме домакинства с нужда от помощ, ние разширяваме помощта

"Това което ми направи впечатление е, че такава новина за преместване на операции няма никъде, включително в страницата на Лукойл. Оставам с впечатлението, че това е изцяло новина на домашна консумация. Българското правителство помага дейно на Русия да заобиколи санкциите", заяви икономистът Евгений Кънев.

Александър Николов: Ще съдя министър Росен Христов

"Идеята на санкциите е да не се вливат пари в руската икономика. Няма проблем нашата рафинерия след съответната пренастройка да работи с неруски нефт. Преди войната половината капацитет е работил с неруски нефт, а сега се работи изцяло и само с руски нефт", каза той.

 

"България работи за Русия в момента на 100 процента, защото тези свръхпечалби финансират войната", категоричен бе Кънев.

МФ: България няма намерения да прави реекспорт на руски нефт

"Обикновено понятието "български национален интерес" съвпада с руския. И то винаги е свързано с това да купуваме нещо от тях, не да продаваме. Настоящата ситуация ми прилича изцяло на хибридна операция, в която Русия за пореден път се опитва да използва България за някакви нейни атаки - в случая се опитва да заобиколи това ембарго и на практика да даде нещо на България като благодарност. Предвид очакваните милиарди по Плана за възстановяване обаче, не вярвам ние да се опълчим на Европейската комисия и да направим някакви нарушения по отношение на ембаргото", заяви икономистът. 

Гледайте целия разговор тук:

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм