Трябва да мислим за възобновяване на „Бургас-Александруполис”, но сменяйки посоката – Александруполис-Бургас. Геополитическите промени налагат ние да реализираме този петролопровод и да му обърнем посоката.

Това заяви държавният глава Румен Радев по време на конференция "Черно море: По-Близкият изток" организирана от института „Фридрих Еберт“.

Мицотакис: Интерконекторът ще разкъса хватката на Русия

Радев очерта тежка перспектива пред нашия регион, ако не се справим с проблемите на сигурността. Според президента България трябва да бъде ангажирана с укрепването на мира и сигурността в региона на Черно море, защото икономическото развитие на този регион е прекъснато от войната в Украйна.

Държавният глава подчерта, цитиран от БТА, че войната в Украйна забавя икономическото развитие и пред страните от региона има тежка перспектива, ако не се справят с предизвикателствата пред сигурността. Затова първостепенна задача е преустановяване на военните действия между Русия и Украйна и намиране на решение на конфликта със средствата на дипломацията, за което страната ни трябва да настоява. 

„Лукойл“ прехвърля цялата си икономическа дейност в България

„Всеки ден от тази война руши бъдещето на региона“, посочи още президентът и добави, че редицата замразени конфликти в черноморското пространство също влияят върху развитието на страната ни. Румен Радев добави, че България е част от политиката на ЕС за справяне с тези предизвикателства и постигането на устойчиви решения. 

„Динамиката, която възникна през последните години в търсене на потенциал за подобряване на енергийните, икономическите, транспортните връзки и икономическото развитие в региона, беше прекъсната от войната в Украйна“, посочи още държавният глава.

Румен Радев напомни, че тепърва ще се измерват мащабите на деструктивното влияние на този конфликт върху икономиката на България и региона. Това налага и преосмисляне на някои подходи на ЕС за справяне с енергийната криза, така че да не се стига до деиндустриализация, изнасяне на капитали и отслабване на свързаността и икономическото сътрудничество в Европа.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм