"Тези тръбопроводи ще усилят сигурността на енергийните доставки и като цяло на сигурността на Балканите и на цяла Европа. Когато проектирахме тези проекти, малко хора вярваха, че те ще бъдат реализирани, но днес виждаме техния успех", заяви Кириакос Мицотакис, министър-председателят на Гърция, предаде БГНЕС.

Радев: Интерконекторът решително променя газовата карта на Европа

Мицотакис обясни, че и друг важен проект е този в Александруполис, който съхранява и разпределя енергийните доставки, които ще увеличат доставките в цяла Югоизточна, може и Централна Европа, дори може да се стигне до Украйна.

Пендаровски: Интерконекторът е възможност посред една много студена зима

"Всички осъзнаваме по-широкия геополитически характер на това събитие. Доставките на газ от Азербайджан ще разкъсат хватката на Русия", коментира още Мицотакис.

Той заяви, че Гърция играе все по-активна роля в енергийния хъб, който ще обслужва България и региона.

Николае Чука: Диверсификацията на доставки и маршрути трябва да продължи

"Този проект не е само една енергийна линия, той свързва европейски страни, които споделят общи ценности. Щом можем да се справим съвместно с ковид, можем да се справим и с тази криза", допълни още Кириакос Мицотакис.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм