"Много преди Шекспир да си напише пиесата "Всичко е добре, когато свърши добре", българите вече разбираха колко е важно това изказване. Сигурен съм, че днешното събитие не е само една церемония по откриване на интерконектора. Това е полезна дискусия, която ни подготвя за бъдещето", заяви държавният глава Румен Радев, предаде БГНЕС.

Донев: Интерконекторът прави държавата ни по-малко уязвима

"Спомням си нашите дискусии с Мицотакис и за ключовото сътрудничество между България и Гърция, което ще даде стабилност на региона. Това вече има своето изражение, наричаме го интерконектор. Няколко български и гръцки правителства бяха сериозно ангажирани с този проект, преодоляха се много административни пречки", коментира той по време на откриването на газовата връзка с Гърция.

Пендаровски: Интерконекторът е възможност посред една много студена зима

"Българските и гръцките инженери проектираха и построиха този тръбопровод на ново инженерно ниво. Интерконекторът вече решително променя енергийната карта на Европа – най-вече има реален поток от Азербайджан, президентът Алиев се оказа много надежден партньор, така че ще имаме връзка и с новия вертикален газопровод, като това ще ни свърже с множество други газопроводи. Очаквайки и старта на хъба в Александруполис, ние наистина ще получим реална диверсификация", обясни той. 

Николае Чука: Диверсификацията на доставки и маршрути трябва да продължи

"Затова конекторът не е само структура, той е и символ на увеличаващият се потенциал на нашия регион и свързаност, които допринасят за съвместната европейска стратегия за по-надеждна, евтина и сигурна енергия. България – на базата на тази стратегия, разраства капацитета на ПГХ "Чирен", за да подкрепим нашите съседи за по-добър баланс на техните газови мрежи. Настояваме за осигуряването на интерконектор със Сърбия, като поддържаме сътрудничеството си с Румъния", допълни Радев.

След 13 години чакане интерконекторът с Гърция е факт

"Така демонстрираме нашата увереност и съвместния ни отговор на нарушените вериги да доставки и растящите цени заради войната в Украйна. Тя сериозно и бързо промени начина ни на мислене, затова високо ценим подкрепата на нашите съседи, които ни осигуриха достъп до своите национални системи за газ, подкрепата на Гърция, която ни даде достъп до Ревитуса", каза още Радев.

Мицотакис: Интерконекторът ще разкъса хватката на Русия

"Днес ключът на успеха е в съвместни проекти, свързаност и интеграция във всички измерения. Трябва да осигуряваме енергийни ресурси заедно, да разработваме нови технологии заедно, да градим нова инфраструктура заедно, и за произвеждаме заедно енергията на бъдещето", обясни президентът.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм