"Руската агресия провокира нова криза. Ние трябва да посрещаме една много трудна зима, интерконекторът е една възможност. Колкото сме по-свързани, толкова по-гъвкави ще бъдем. Нуждаем се от по-широка паневропейска солидарност. Очакваме по-малко говорене и повече действия", каза президентът на Северна Македония Стево Пендаровски по време на официалната церемония за откриване на газовата връзка с Гърция, предаде БГНЕС.

Донев: Интерконекторът прави държавата ни по-малко уязвима

"Колкото сме по-свързани, толкова по-гъвкави ще бъдем, колкото и трудни да са енергийните предизвикателства. Днес сме заедно в много кризи, които взаимно се подсилват. Светът тъкмо започна да се възстановява от пандемията, и руската агресия в Украйна провокира нова енергийна криза със социално-икономически отзвук. Новият интерконектор е дошъл в много важен момент и за региона, и за континента", допълни той. 

Николае Чука: Диверсификацията на доставки и маршрути трябва да продължи

"Ще посрещнем една трудна зима, висока инфлация, растяща безработица. Това е нова възможност за диверсифициране на доставките на газ не само за Балканите, но и за цяла Югоизточна Европа", каза още Пендаровски.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм