От днес в Швеция започва учението "Аврора 23", което е най-голямото в страната през последния четвърт век, съобщават от БГНЕС.

Както съобщава Укринформ, позовавайки се на въоръжените сили на Швеция , в ученията ще участват различни шведски сили заедно с партньори, включително Украйна.

Финландия започна изграждането на ограда по границата си с Русия

Целта на ученията е да се повиши потенциалът на шведските войски за противодействие на въоръжено нападение срещу страната им. Тренировките ще се проведат във въздуха, на сушата и в морето в различни части на Швеция.

В учението ще участват 14 държави, представени от близо 26 000 военнослужещи. Освен Швеция, участници са САЩ, Великобритания, Финландия, Полша, Норвегия, Естония, Латвия, Литва, Украйна, Дания, Австрия, Германия и Франция.

Италия е свила потреблението на руски газ до 10%

"Тренировките са добър начин да укрепим, покажем и тестваме военните си способности. По този начин провеждането на широкомащабни и продължителни учения е от ключово значение за създаването на по-силна отбрана", заявиха от шведските въоръжени сили.

Ученията ще приключат през май. От шведска страна ще участват армията, военноморските сили, военновъздушните сили и националната гвардия.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Четете актуалните новини за предсрочните парламентарни избори, анализи, коментари и всичко от деня на вота:

Парламентарни избори 2023 - Дарик

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм