Вицепремиерът по икономическа политика Христо Алексиев обясни на пресконференция, че това ще се случи от 1 януари 2023 г. По думите му цялото производство, всички приходи и данъци ще бъдат плащани у нас, а не както беше досега в Холандия и Швейцария. Очакваните приходи за държавната хазна от „Лукойл“ възлизат на 100 млн., като с тези средства ще бъдат компенсирани най-уязвимите хора в страната.

Според Христо Алексиев мярката от 25 ст. за литър гориво не е била съвсем справедлива, но все пак ще продължи.

Икономист пред Дарик: Вместо да таргетираме домакинства с нужда от помощ, ние разширяваме помощта

Служебното правителство от повече от два месеца работи целенасочено и приоритетно за овладяване на кризите в енергетиката, инфлацията и цените на горивата, коментира на пресконференция вицепремиерът по икономическа политика Христо Алексиев след среща с ръководството на Лукойл България и Лукойл Нефтохим Бургас.

Алексиев подчерта, че след днешната среща е постигната важна стъпка напред.

Икономист пред Дарик: Вместо да таргетираме домакинства с нужда от помощ, ние разширяваме помощта

По думите му след прилагането на регламента за изземването на свръхпечалбите и предложените от служебния кабинет законодателни промени, приходите за тази година в държавната хазна се очаква да бъдат 100 млн. лв.

На първо място средствата ще бъдат използвани за компенсирането на най-уязвимите хора в България чрез програма, която служебният кабинет разработва.

ЕК: Изключението за България да внася руски петрол не е, за да го продава на други държави

Председателят на УС на "Лукойл Нефтохим" Илшат Шарафутдинов заяви, че е необходимо да се промени бизнес схемата в България и отбеляза, че с днешното споразумение значително ще се увеличат постъпленията в българския бюджет, както и работните места от 1300 на 10 000.

Путин: Руските експортни предприятия трябва да се насочат към нови пазари

От години енергийният гигант внася отчети, които декларират огромни годишни загуби. Така компанията в продължение на десетилетия не дължи данък печалба към държавата. Едва през последните години в публичното пространство започнаха да се изказват съмнения за коректността на декларираните данни. 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм