Руските предприятия, специализирани в износа, ще се насочат към алтернативни пазари, заяви днес президентът Владимир Путин, чиято страна продължава да е подложена на безпрецедентни западни санкции заради конфликта в Украйна.

По време на среща с представители на правителството в Москва Путин заяви, че руските износители изпитват най-сериозен натиск, тъй като са ориентирани към Европа, която в момента отказва руски стоки.

Русия: Мисията на ЕС за военна помощ в Украйна ще направи блока страна в конфликта

Той допълни, че промишленото производство се е върнало на миналогодишното си ниво след четиримесечен спад.

Автомобилната и металургичната промишленост постепенно се възстановяват, докато секторите на селското стопанство и строителството показват известен ръст, каза президентът и добави, че потребителското търсене остава ниско, като призова правителството да предприеме мерки за стимулирането му.

Путин предупреди, че санкциите ще се увеличават в бъдеще и призова да се подготвят гъвкави планове, способни да се справят с ограничителните мерки.

Путин: Русия винаги е уважавала украинския народ, култура и език

Множеството санкции, наложени от Запада на Москва, включват ограничения върху търговията с високи технологии, забрана за внос на руски петрол, въглища и злато и отстраняване на големи руски банки от системата за разплащания SWIFT. На руските кораби и самолети е забранено да влизат в западни пристанища и въздушно пространство.

Но в резултат на това световните икономики също се борят с високата инфлация и рязко покачващите се цени на енергията. 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм