Ако ЕС ако създаде мисия за военна помощ за Украйна, ще стане страна в конфликта, заяви на днешния брифинг говорителят на руското външно министерство Мария Захарова.

Според нея, "откритата, широкомащабна подкрепа на Запада, която се оказва на киевския режим, забавя бойните действия и тласка киевския режим към престъпления".

ЕП призовава за мащабно увеличаване на военната помощ за Украйна

Тя отбеляза, че САЩ предоставят на Украйна сателитни и други видове разузнавателни данни и обучават "бойци".

"Всяка седмица в региона към киевския режим се наиват все повече и повече пари, за да не спират боевете, за да загиват още повече хора", каза тя.

В публикация в блога си в сряда Жозеп Борел - ръководител на външната политика на ЕС, заяви: "На следващия Съвет по външни работи на 17 октомври се надявам, че ще можем да дадем официален старт на нашата мисия за обучение на украинските въоръжени сили."

Освен че въведе безпрецедентни санкции срещу Москва, Западът предостави на Киев тежки оръжия, които позволиха на украинската армия да напредне и да си върне територии, завзети от руските сили.

Путин: Русия винаги е уважавала украинския народ, култура и език

Русия започна своята "специална военна операция" през февруари, за да "денацифицира" и "демилитаризира" Украйна.

Захарова заяви, че президентът на Украйна Володимир Зеленски е изключил възможността за мирни преговори с президента Владимир Путин по нареждане на западните сили, наричайки това част от политиката за удължаване на конфликта.

"Това беше направено по нареждане на Запада, който не иска прекратяване на военните действия, възнамерява да ги продължи, както казват помежду си, "до последния украинец", каза тя.

По думите ѝ Киев "отмъщава" на жителите на Донбас "за свободния избор, който са направили". 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм