"Това са петите парламентарни избори. Причината е очевидна - тежко политическо разделение в обществото. Относителен паритет на двете крила в нашата политика - едното е крилото на статуквото - тези, които искат нещата да останат по начина, по който се случват в България през последните години, а другите са тези, които искат по-бързи промени, по-бърза интеграция в ЕС, по-прогресивни идеи и политики за развитието на страната, така че тя да започне да догонва средноразвитите държави".

Това коментира в предаването "Кой говори?" по Дарик радио социологът от агенция “Маркет Линкс” Добромир Живков.

Нинова: С връчването на мандата на БСП Радев се опитва да си върне подкрепата на българските социалисти, които предаде

Според него вече няма паритет, тъй като през последната година много неща са се обърнали. "Преди година и малко позициите на българските играчи бяха доста по-различни. Имахме управленска коалиция на "Продължаваме промяната", БСП, "Има такъв народ" и "Демократична България", които се бяха ангажирали публично да сменят модела ГЕРБ и да изведат България на следващо ниво. Към тази коалиция пригласяше и самият президент", посочи Добромир Живков.

Той допълни, че преди година и няколко дни първи президентът е открил фронт срещу това реформаторско правителство. Този фронт стартира заради смяната на шефа на "Булгаргаз", пропомни социологът. По думите му тогава е започнало това обръщане на президента.

Йотова: Не сме имали никакво колебание по отношение на Гълъб Донев

"Дори преди година опонентът на г-н Радев в президентската кампания каза "Радев е фалшив герой". Тогава на много хора това не прозвуча много достоверно, защото те се бяха доверили на президента именно в тази посока, която той показваше. На Лозан Панов репликата се базираше основно на ценностните различия", каза още Добромир Живков.

Според него концепцията за лидерството през годините е била запушена и изкривена с идеята, че всъщност има един човек, в който се концентрира цялата власт, и той решава.

Борисов: Трябва да спася България от „Спасителите“

"У нас разбирането за лидерство е малко по-източно, предмодерно, малко ориенталско. Тук лидерът е този, който решава, който коли и беси, а не този, който може да вдъхновява, да води, да печели спорове, да печели диалози, за да може да извежда нещата напред", на мнение е социологът.

Добромир Живков коментира и подписката, която ИТН внесе в парламента с искане за национален референдум с въпрос: „Подкрепяте ли произвеждане на избори за Велико народно събрание, което да реши въпросите за промени във формата на държавно управление от парламентарна република в президентска република“.

Новият председател на НДСВ е Станимир Илчев

"Много е дълга темата с много ракурси. Тук имаме доста "позитивен" опит с политическото инженерство. НДСВ правят опит да се върнат в политическия живот, но ние знаем, че нещата там през 2001 г. се случиха така, че да бъде спрян реформаторският път, по който беше поела страната. НДСВ беше създадено с тази идея", каза той и допълни: "ИТН изигра много успешно своята роля в това да торпилира идеята за промяна в България по този начин, свеждайки я до едни дребни политически разпри, до деструктивно политическо поведение и всъщност тази цел успя. Сега отново този политически субект извежда на дневен план идеята за президентска република".

Президентът Румен Радев получи отличието „Политик на годината” за 2022 г., връчван традиционно от екипа на Дарик радио

"Има план за превеждане на България през такава сериозна конституционна промяна, не мисля, че дори е толкова обвързана с личността на сегашния президент. Тя е насочена въобще към идеята да може по-лесно да се концентрира властта в един властови център и чрез политическата технология да бъдат налагани определени личности, които да бъдат зависими от политическия и иконономическия интерес", коментира социологът.

Според него има шанс такава инициатива да успее.

Румен Радев пред Дарик: Гълъб Донев ще е следващият служебен премиер

Добромир Живков посочи още, че се изтощаваме от гласуване, уморяваме се от дълбокото навлизане на политиката в нашето ежедневие. По думите му тя е започнала да се превръща в една доминираща реалност за всички нас. Според него от една страна това е добре, защото процесът на преструктуриране на политическото пространство тече, има движение в някаква посока и това трябва да се случва.

"Ние бяхме в толкова дълъг политически застой - политическите процеси бяха потискани изкуствено и сега те започват с огромна скорост да се опитват да наваксват", каза експертът.

От ДБ видяха в лидерската среща предизборна коалиция

Според него, ако не се случи една добра политическа предизборна кампания и станем свидетели на ниска избирателнна активност, партийните ядра ще започнат да надделяват и ще се повиши тежестта на контролирания и купения вот.

Добромир Живков е на мнение, че е реалистично да има редовно правителство в следващия парламент, тъй като партиите са водени от идеята да има редовно правителство, което да замени служебното на президента.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм