„Ние не сме имали никакво колебание по отношение на министър-председателя Гълъб Донев.“ Това каза пред БНТ вицепрезидентът Илияна Йотова.

Повод за коментара ѝ са появилите се в публичното пространство твърдения, че се обсъждат две имена за премиерския пост в следващия служебен кабинет.

Румен Радев пред Дарик: Гълъб Донев ще е следващият служебен премиер

Вчера в интервю за „Дарик радио“ президентът Румен Радев каза, че Гълъб Донев ще остане министър-председател в следващото служебно правителство.  

„През цялото време ние спазвахме основния закон на България. Вината не е на президентската институция, че политическите партии не успяха да направят правителство“, смята Йотова.

Президентът Румен Радев получи отличието „Политик на годината” за 2022 г., връчван традиционно от екипа на Дарик радио

„Това, което ние се опитахме да направим, бе да върнем стабилността в страната, да преведем България и българските граждани през много тежки кризисни месеци, да осигурим относително спокойствие, да се опитаме да направим така, че да се пречупи кривата на инфлацията“, посочи Йотова. 

„Служебният кабинет няма управленска програма. Единствените му задачи са изборите, които бяха проведени по най-добрия начин, и да осигури максималната сигурност на гражданите“, добави вицепрезидентът.

Борисов: Трябва да спася България от „Спасителите“

По думите ѝ във всеки един момент този служебен кабинет можеше да е в миналото. „Тази среща, която се състоя в петък между лидерите на БСП, ГЕРБ, ДПС и „Български възход“ - можеха да направят така, че този служебен кабинет вече да е в историята“, добави тя. 

Вицепрезидентът допълни, че не е ясно дали предсрочните избори ще са на 2 април. Президентът ще вземе много информирано решение, каза Йотова. 

Вигенин: Вместо да обсъжда БСП, ПП да спечели изборите и да направи правителство

На въпрос дали ще има нов политически проект, инспириран от президентската институция, Илияна Йотова каза, че „очевидно има кръгове в България, които се страхуват от високия рейтинг на президентската институция и „бягат като дявол от тамян“ от мисълта, че един ден той може би ще реши да направи политически проект. За секунда, в нашите разговори, през всички тези години, не е ставало дума да се прави политически проект. Изпълняваме нашата роля по отношение на правомощията, които ни е дала Конституцията. Единствената ни отправна точка са интересите на хората и затова получаваме тяхното одобрения“, каза още вицепрезидентът.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм