Новият служебен кабинет отново ще бъде оглавен от Гълъб Донев, обяви президентът Румен Радев в предаването „Стълбището“ по Дарик радио. Държавният глава подчерта, че нито за секунда не си е помислял за други варианти. Според него партиите не са искали да има правителство.

Петков: ПП може да се яви с ДБ на избори

За разпускането на 48-ото Народно събрание, Радев припомни, че вече му е дал достатъчно време, като целта е била партиите да могат да се отдалечат от острата конфронтация. Според президента обаче, голямото предизвикателство е колко още да работи този парламент.

„Ако питате конституционалистите, те казват веднага. Ако питате ЦИК, те казват, че ако изборите са на 26 март, няма да има хартия за машините. Това е и денят, в който се сменя времето“, обясни Радев и подчерта, че неговата цел е да има максимално добра организация на тези избори. Президентът изрази очакване да получи отговор от парламента и за законите, които трябва да бъдат приети.

БСП връща третия мандат в понеделник

Радев прогнозира, че при следващите избори политическото пространство пак ще бъде фрагментирано и отново ще има борба за министерски кресла, което по думите му е проблем и за ерозиращото доверие на обществото към парламентарната република.

Играта “искал, но не успял” преди изборите, или защо крахът на парламента е победа за всички

Президентът Румен Радев получи отличието „Политик на годината” за 2022 г.Лидерската среща на БСП с ГЕРБ, ДПС и „Български възход“

„Гледах Бойко Борисов и Корнелия Нинова как си подават топката за модела „Радев“, коментира държавният глава. По думите му моделът „Борисов“ се е превърнал в символ на мутризация, опитомени медии, застой и последни места във всички европейски класации. „Няма модел „Радев“, има модел, който се нарича конституция“, категоричен бе президентът. Той отчете, че служебното правителство е започнало да реализира една по една част от предизборните платформи на партиите и даде за пример пускането на интерконектора с Гърция.

Кого обслужват и на кого вредят изборните правила в България

Скандалът „Нексо“ и третият мандат за правителство 

Според държавния глава скандалът с „Нексо“ продължава да има потенциал да се намеси активно в българския политически живот. „Факт е, че това е съвместно международно разследване. Когато се взема решение за връчване на мандат, се анализират всички възможни ситуации и се анализират всички възможни ситуации и причини, които биха могли да доведат взривяване на една коалиция в нейния зародиш“, обясни Радев.

“Гешев е радост”. Защо главният прокурор взе награда в чест на непримиримия към мафията Фалконе

Той аргументира защо не е избрал „Демократична България“ за третия мандат, отчитайки, че наистина формацията е имала своите шансове. „Но знаете, че в последните години Христо Иванов говореше непрекъснато, че ГЕРБ и ДПС трябва да бъдат поставени в карантина за дълги години, вдигаше се лозунгът „никога ГЕРБ“. Виждахме, че Иванов постави условие, че ще има правителство, ако ГЕРБ и „Продължаваме промяната се разберат“, допълни той и коментира, че е имал пет опции за третия мандат.

Защо играта на Борисов е маратон, а не спринт: Трите слоя на ГЕРБ за водене на политика

„Аз съм търсил решение и най-голямата възможност. „Български възход“ показаха, че са готови на всичко, на колаборация с всеки, но това е партията с най-малък брой депутати, която все още търси своята политическа физиономия“, подчерта Радев. 

Разследването на германското издание „Ди велт“

„Политиката е публична дейност, прави се от личности, които излизат през обществото и обявяват своите идеи. Ако правиш нещо зад гърба на обществото, ти не минаваш ли в сферата на задкулисни договорки? Прозира отдалеч“, коментира Радев и попита риторично защо излиза точно сега публикацията, която разкрива, че България, по времето на кабинета „Петков“, е предоставяла оръжия на Украйна през посредници. 

“Загуба на легитимност на властта”: Каква беше турбулентната вътрешна политика през 2022?

Той посочи, че нищо не може да оправдае агресията на Кремъл, но отново потвърди позицията си, че България не трябва да изпраща оръжия. „Този, който е на друго мнение, трябва да познава историческите корени, но и да представи анализ за рисковете“, добави той и попита какво ще правим, ако утре започнат да не достигат хората. „Войната не затихва. Тя е война на изтощение не само за Украйна, но и за Европа“, смята Радев.

Шенген, граница и мигрантски натиск

„От август армията е на границата. Мигрантите започнаха наистина да се проследяват, да се регистрират, да се преследват по магистралите. Фикция е, че е имало нулева миграция. Сега има политическата воля за реални действия“, коментира Радев.

2022 година: Прелюдия към новия световен ред

„Когато Путин затвори границата, сухопътният маршрут идва през нас. Предложих на президента Ердоган максимално да разширим капацитета на пунктовете. На „Капитан Андреево“ ще има нови ленти, лаборатории, хладилни камери. Ще направим нова жп линия с Турция. България вече се превръща във фактор и в генератор на идеи“, подчерта Радев.

Според него отлагането на датата за присъединяването на България към Шенген не е плесница за България и Румъния, а плесница срещу ясно определените европейски правила, принципи и критерии за приемане в Шенгенското пространство. Радев подчерта, че България и Румъния са изпълнили всички технически критерии. „Имаме отношения с две страни – Австрия и Нидерландия. Обществото там трябва да бъде убедено, че България и Румъния охраняват надеждно външните граници на Европейския съюз“, обясни Радев и добави, че губим от факта, че няма да има парламент. „Наистина ни дели един закон и ще бъде жалко, ако това не стане факт“, каза той, заявявайки, че в този парламент има абсолютна съпротива срещу правосъдната реформа.

Гечев: Солидарни сме с Украйна, но се създава локално пренасищане на пазара на земеделска продукция

„Няма плашила в енергетиката“, заяви Румен Радев

Държавният глава коментира, че служебното правителство е заварило истинска развила се енергийна криза в пълна безизходица. „България постигна това, което никоя държава не успя да постигне – пълна диверсификация на доставките на природен газ. Дали някой си е представял, че България ще успее да направи това, което нито една държава не успя и Европейската комисия не успя – да постигне диверсификация по начин, по който окончателно решаваме нашите проблеми за десетилетия напред по отношение на газа. Имаме договор за 1 млрд. куб. м от Азербайджан, удвои се капацитетът за терминала в Александруполис и подписахме споразумение с Турция“, припомни Радев и уточни, че страната ни има общ интерес България и Турция да са на пътя между Азия и Европа.

Държавният глава бе категоричен, че страната ни не бива да допусне да остане без базова мощност. Според него бъдещето е на тези държави, които успеят да внедрят ефективно технологии за съхраняване на енергия. „Ако премахнем въглищата, ядрените мощности и газа, това ще доведе до сътресения в икономиката. Не можем да си позволим повече безвремие“, допълни Радев.

НС прие на първо четене 8 законопроекта за промени на Наказателния кодекс

По отношение на енергийната стратегия, която беше представена тази седмица от служебния кабинет, президентът коментира, че нямаме такава от 2020 г. и именно затова е много по-добре да се видят всички предлагани проекти. „Тя не е перфектната стратегия, но трябва да има диалог, стъпил на истински проекти“, заяви държавният глава.

По отношение на цените на горивата, Радев подчерта, че те трябва да са поносими за гражданите. „Горивата бяха едни от най-високите в Европа. Сега сме с едни от най-ниските“, каза той и добави, че ако рафинерията в Бургас бъде затворена, страната ни ще бъде изправена няколко месеца пред сътресения. 

Борисов: Нападението над Пендиков е дързък и страхлив акт на непровокирана омраза

Румен Радев – политик на годината, според екипа на Дарик радио

В края на интервюто изпълнителният директор на Дарик радио Христо Христов връчи грамотата „Политик на годината“ за 2022 г. на държавния глава Румен Радев. Отличието се дава на лидер, за когото екипът на медията счита, че е имал най-голямо влияние върху политическото развитие през изминалата година.

От своя страна Румен Радев благодари за признанието, но уточни, че то не може да го зарадва истински, защото е очаквал в тази трудна политическа година повече политици да се стремят към него. „Искам да си пожелаем догодина наградата да бъде връчена на български политик, който е отстоял и изпълнил предизборните си обещания, които сега ще започнат да валят, към своите избиратели и към българското общество“, каза още Румен Радев. 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм