Народното събрание прие на първо четене 8 законопроекта за промени на Наказателния кодекс.

Предложенията касаят 4 групи престъпления. Увеличават се наказанията за трафик на мигранти, особено при случаи на съпротива на органите на властта.

БСП връща третия мандат в понеделник

По-високи наказания се предвиждат за шофиране след употреба на алкохол и наркотици, както и при отказ да бъде направена проба на място.

Част от промените са свързани с домашното насилие и отпадането на изискването за системност при налагане на по-строги наказания. Криминализира се и поставянето на отрови и отровни вещества, които могат да навредят на гръбначните животни.

Играта “искал, но не успял” преди изборите, или защо крахът на парламента е победа за всички

Промени в Наказателния кодекс увеличават наказанията при шофиране след употреба на алкохол и наркотици. Предлагат се по-високи глоби, ефективни присъди и отнемане на превозното средство. От ГЕРБ искат още криминализиране на отказа за тестване на място, уточни Георги Терзийски.

От „Възраждане“ предлагат по-високи санкции за шофиране след употреба на алкохол и наркотици и с висока скорост, като се премахне възможността за условно освобождаване, коментира Петър Петров.

Костадинов: Лидерската среща беше безсмислена, бихме отишли на двустранна

От „Възраждане“ също настояват за временно изземване на превозното средство или неговата дерегристрация. Отнемане на превозното средство и цялото имущество се предлага и при престъпления, свързани с трафика на мигранти.

Предлагат се по-тежки санкции, особено в случаите на противоставяне на органите на властта и смърт на длъжносни лица, коментира Иван Иванов от БСП.

Лидерски разговор решава съдбата на третия мандат за съставяне на правителство

От „Демократична България“ подкрепиха законопроектите, но уточниха, че никое от измененията не реваша въпроса с превенцията. Надежда Йорданова допълни, че текстовете, свързани с отнемане на превозно средство трябва да се прецезират, защото нарушвата конвенцията за правата на човека и може да доведат до осъдителни процедури срещу България. 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм