Днес в 11 часа в Народното събрание ще се състои лидерска среща, на която са поканени лидерите на парламентарно представените партии. Срещата е по инициатива на БСП, след като в сряда левицата проведе заседание на Националния си съвет, което даде мандат на Корнелия Нинова да търси колегите си в парламента за преговори по съставяне на правителство с третия мандат, предаде БГНЕС.

НСО свали охраната на Кирил Петков, нямало заплаха

Само три партии са заявили желание да участват в разговорите – ГЕРБ-СДС, ДПС и „Български възход“.

Нинова е „умерено уверена“, че кабинет ще има. „Разговарях с лидерите на останалите парламентарно представени партии, поканих на среща и изпратих писма. Някои потвърдиха, други казаха, че ще обсъдят в групите си", съобщи Нинова и посочи, че е разговаряла с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който е заявил участието си в срещата.

БСП покани на среща лидерите на партиите, Борисов е потвърдил

По-късно и самият Борисов потвърди думите на Нинова с пост в профила си във фейсбук: "Разговарях с г-жа Нинова за лидерска среща и заявих присъствие. Не съм поставял условия. Решението на националното ни събрание е ясно - не можем да участваме или да подкрепим кабинет на БСП. Смятам обаче, че е време за сериозен разговор между лидерите на партиите. Дължим уважение и отговорност пред избирателите си".

Цонев: Третият мандат не е обречен, нужен е диалог

От "Продължаваме Промяната" заявиха, че няма да подкрепят правителство с мандата на левицата, и съобщиха решението си отново с пост в социалната мрежа. Партията на Кирил Петков и Асен Василев щяла да подкрепи националните приоритети от програмната си декларация, които съвпадат с целите на евентуален нов редовен кабинет, в случай че такъв бъде сформиран от другите политически сили, се казва още в позицията на формацията, разпространена в сряда вечерта.

Донев: Служебното правителство завари държава на пауза

Лидерът на партия "Възраждане" Костадин Костадинов потвърди, че е получил покана за разговори от БСП, но повтори позицията си, че няма да отиде, защото не вижда смисъл от нещо подобно. От партията му са убедени, че правителство с третия мандат няма да има. Костадинов дори обвини БСП, че „някои приоритети, по които БСП вече са започнали да говорят, са поставени доста по-рано от неговата формация“.

Преди дни съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов заяви, че очаква нови избори. "Третият мандат изглежда като разказ с абсолютно предсказуем и очакван край, след всички опити на Радев да прави едно и също и да се получи накрая едно и също", коментира той третия мандат.

ПП: Ще се въздържим от подкрепа към правителството с мандат на БСП

Единствено от ДПС и „Български възход” казаха, че са склонни да преговарят за правителство

„Решението е, че ще участваме в разговори, в диалога ще се роди истината, приоритети, които получават мнозинство”, каза Стефан Янев.

"Третият мандат не е обречен, ако има диалог", каза днес пред журналисти в парламента заместник-председателят на парламентарната група на ДПС Йордан Цонев.

От резултата след лидерската среща в петък ще стане ясно дали БСП ще върне на президента мандата с кандидат за министър-председател, или празна папка. 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм