Все по-невъзможно изглежда реализирането на третия опит за съставяне на редовен кабинет. След като вчера БСП получи мандат от Националния си съвет да води разговори с всички парламентарно представени партии, днес в кулоарите на Народното събрание част от формациите уточниха какви са позициите им.

Донев: Служебното правителство завари държава на пауза

Изпълнен мандат или нови предсрочни избори? Вторият сценарий добива все по-реални измерения. Въпреки че някои от политическите формации изразяват положителна нагласа към провеждането на лидерска среща, това не означава, че ще дадат подкрепа за третия мандат.

От ГЕРБ-СДС все още не са получили покана за разговор от БСП. Даниел Митов уточни, че позицията им относно това ще подкрепят или не мандатоносителя не се е променила. Но въпреки това лидерските срещи и формирането на приоритети трябва да бъдат възстановени. 

ПП: Ще се въздържим от подкрепа към правителството с мандат на БСП

Председателят на парламентарната група на „Продължаваме промяната“ Андрей Гюров уточни, че партията няма да подкрепи третия мандат, тъй като има разминавания между приоритетите им с БСП, сред които Изборният кодекс, еврозоната, съдебната реформа и позицията относно Украйна.

Йордан Цонев от ДПС заяви, че ако има диалог третият мандат категорично не е обречен. По думите му всичко ще зависи от лидерската среща.

Биков: Правителство с мандат на БСП ми се струва доста трудно

Според Цонев това е голям проблем, защото нагласата на прокситата на кръга „Капитал“ е ако те не могат да съставят правителство да се пречи за съставянето на друго. По думите му, ако партиите, които гравитират около този кръг са по-диалогични може да се намери изход за всичко, дори и за съдебната реформа. 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм