При нас на този етап не стои въпросът да вдигнем забраната за коалиция с ГЕРБ. Това каза в предаването „120 минути“ на бТВ лидерът на БСП Корнелия Нинова. Отиваме на избори с ясни позиции по важните държавни и политически теми, след изборите ще разговаряме, добави тя, предават от БТА.

Йотова: Не сме имали никакво колебание по отношение на Гълъб Донев

Относно лидерската среща, която се състоя в петък и на която присъстваха лидерите на ГЕРБ, ДПС и „Български възход“ – Бойко Борисов, Мустафа Карадайъ и Стефан Янев, Корнелия Нинова каза, че са се обединили около това, „че трябва да работим за това да спасим парламентарната република“. Да преместим центъра на властта там, където му е мястото – в парламента, а не в президентската институция. Това беше ключовото и като се замислите там стояхме хора, които представляват 139 депутати – мнозинство, узряло, че трябва да се борим за парламентаризма, каза Нинова.

Вигенин: Вместо да обсъжда БСП, ПП да спечели изборите и да направи правителство

Според нея президентът Румен Радев е връчил третия проучвателен мандат за съставяне на правителство на БСП като „опит да си върне подкрепата и симпатията на българските социалисти, които предаде“. По думите на лидера на БСП вече има дълбок разлом между президентската институция и български социалисти. Именно заради политиките, които провежда служебното правителство, които много се различават от това, което българските социалисти изповядват – и като идеология, и като политика. Имам предвид закупуването на новите 8 самолета F-16, че президентът не пожела да наложи вето за изпращането на оръжия за Украйна, масовите уволнения на социалисти в цялата страна, обясни Нинова.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм