Европейската комисия се е отказала от плановете си да наложи санкции на руския ядрен сектор или на негови представители в следващия си пакет от санкции, съобщиха трима дипломати пред „Политико”.

Първоначално изпълнителният орган на ЕС съобщи на държавите от ЕС, че ще се опита да изготви санкции, насочени към гражданския ядрен сектор на Русия. А преди срещата на лидерите на ЕС миналата седмица украинският президент Володимир Зеленски призова блока поне да наложи санкции срещу руската компания за ядрена енергия "Росатом".

“Легнах си, но знаех, че до няколко часа ще ме събудят“. Столтенберг знаел, че Русия ще нахлуе в Украйна

Но този план се провали, заявиха тримата дипломати, като посочиха последните проекти за санкции.

Пакетите от санкции на ЕС са разделени на няколко части: Според проектите, с които са се запознали „Политико” и дипломати от ЕС, пожелали анонимност, новите правила са насочени към конкретни сектори, като например авиацията или военния сектор, и списъци, които налагат визови ограничения и замразяване на активи на физически лица и компании, но нито един от тях не включва ядрения сектор.

Критик на Путин: Ако Украйна загуби, ще избухне война между САЩ и Китай

"За съжаление ядреният сектор не е включен в това предложение", каза един дипломат от държава - "ястреб".

Унгария отдавна се противопоставя на включването на ядрения сектор в санкционния списък, като изтъква зависимостта си от "Росатом". За да преодолее евентуално вето от страна на Унгария, ЕС обмисляше да включи в списъка отделни служители на "Росатом" и други компании, но в крайна сметка реши да не го прави.

Путин: Русия не започна военните действия, а се опитва да ги прекрати

"Унгария не го допуска, тъй като тяхната атомна електроцентрала е собственост на "Росатом" и те твърдят, че тя произвежда 50% от енергийните доставки за страната. Но санкциите срещу физически лица (различни от главния изпълнителен директор) не трябва да оказват влияние върху енергийната сигурност", заяви втори, високопоставен дипломат от ЕС. "И ЕС трябва да отговори на искането на Зеленски."

Франция също прояви предпазливост, като в началото на седмицата служител на френското министерство на икономиката заяви пред репортери, че "много атомни електроцентрали използват руско гориво".

Зеленски: Някои лидери от ЕС са готови да дадат изтребители на Украйна

Някои дипломати от ЕС изразиха разочарование от този ход. "Това е тъжно. Когато става въпрос за ядрената част... никой не ни е казал, че това не е добре или че ще бъде проблем", каза първият дипломат от ЕС. "Ето защо сме изненадани."

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм