Размяна на обвинения между Вашингтон и Москва след вчерашния сблъсък между американски дрон и руски изтребител над Черно море. По данни на Пентагона всичко е продължило около 30-40 минути.

Този инцидент е най-значимата публично призната и пряка конфронтация между САЩ и Русия след руското нахлуване в Украйна преди повече от година. Москва разглежда като провокация инцидента, заяви руският посланик във Вашингтон Анатолий Антонов, след като беше привикан в Държавния департамент.

Сблъсък между руски изтребител и дрон на САЩ над Черно море

Дронът е излетял вчера сутринта от Румъния за разузнавателна мисия, която обикновено продължава 9-10 часа, посочва "Ню Йорк Таймс". 

На базата на действията на руските пилоти – ясно е, че става въпрос за небезопасно, непрофесионално поведение, заяви Патрик Райдър, говорител на Пентагона.

"Един руски самолет Су-27 удари витлото на MQ 9, което накара нашите сили да свалят MQ 9 в международни води.  Няколко пъти преди сблъсъка Су-27 изля гориво и прелетя пред MQ 9 по безразсъден и непрофесионален начин", каза той.

Николай Марченко по Дарик: Руските провокации над Черно море са своеобразно международно тролене

Именно повредата на дрона е накарала американските пилоти да го свалят в Черно море. Москва твърди, че безпилотната машина е паднала във водата в резултат на рязка маневра, а сблъсък не е имало. Същата версия обяви и руският посланик във Вашингтон. По думите му съприкосновението не е дошло от руската страна.

"Този дрон можеше да носи 1700 килограма експлозиви или пък бомби. Какво правят те на хиляди километри от САЩ? Отговорът е очевиден - събират разузнавателни сведения, които след това се използват от режима в Киев, за да нападат нашите сили и територия. Каква щеше да бъде реакцията на САЩ, ако видят такъв руски дрон много близо, например до Сан Франциско или Ню Йорк. За мен е ясна."

Путин: Терористи са стреляли по цивилни граждани в Южна Русия

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза, че Русия никога няма да откаже да участва в конструктивен диалог. 

Европейската комисия заяви, че въпросът трябва да се реши между Вашингтон и Москва.

Президентът Румен Радев също коментира сблъсъка между американски дрон и руски изтребител над Черно море. По думите му този конфликт вече прераства в глобален икономически сблъсък, но ние трябва да направим всичко възможно да не прерасне в глобален военен сблъсък. 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Четете актуалните новини за предсрочните парламентарни избори, анализи, коментари и всичко от деня на вота:

Парламентарни избори 2023 - Дарик

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм