Група украински "диверсанти" е проникнала в регион в Южна Русия, граничещ с Украйна, съобщи руският президент Владимир Путин. Той осъди нападението и нарече извършителите "терористи" и "неонацисти", предаде АФП.

Руската армия "защитава Русия и нашия народ от неонацисти и терористи, тези, които днес извършиха нова терористична атака, проникнаха на наша гранична територия и откриха огън по цивилни граждани", заяви Путин в телевизионно обръщение.

Банкери на съд в Цюрих, обвинени в подпомагане на човек, известен като „портфейла на Путин“

"Днес те извършиха поредния терористичен акт, поредното престъпление, навлязоха в граничната зона и откриха огън по цивилни граждани. Видяха, че това е цивилна кола, видяха, че в нея седят цивилни и деца, не, това беше обикновена Нива, откриха огън по тях", каза президентът.

Москва заяви, че разполага със служби за сигурност и военни, за да "унищожи" групата, и че президентът Владимир Путин е информиран "постоянно".

Украйна отхвърли съобщенията, като ги нарече "провокация".

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че е имало "нападение от страна на украински бойци".

Деца от Мариупол благодарят и прегръщат „освободителите“ пред многохилядна публика в Москва

"Става дума за терористична атака", отбеляза той.

В изявление на службата за сигурност ФСБ, разпространено от руските информационни агенции, се казва, че инцидентът е станал в Климовски район в Брянска област, която граничи с Украйна.

"ФСБ на Русия и силите на руското министерство на отбраната предприемат мерки за унищожаване на въоръжени украински националисти, които са проникнали през държавната граница", се казва в изявлението.

По-рано през деня областният управител заяви, че разузнавателна група е преминала в Южна Русия и е открила огън, както и че военните са реагирали, за да "ликвидират" групата.

Кореспондентът на Euronews България в Киев: Украинците се усмихват, щом чуят за България

"Разузнавателна и диверсионна група е проникнала от Украйна в Климовски район в района на село Любечане", се казва в изявление на Брянския областен управител Александър Богомаз.

"Руските въоръжени сили предприемат всички необходими мерки за ликвидиране на диверсионната група" в Брянска област.

Богомаз добави, че членовете на предполагаемата украинска диверсионна група са открили огън по движещ се автомобил и че един човек е загинал, а 10-годишно дете е било ранено.

Путин: Разпадне ли се Русия, няма да има руски народ

"Детето е откарано в болница, оказва му се цялата необходима помощ", заяви Богомаз в Телеграм.

Руските информационни агенции, позовавайки се на източници от правоохранителните органи и службите за спешна помощ, съобщиха, че членовете на групата може би са взели заложници.

Богомаз съобщи също, че украински дрон е атакувал село Сушани, при което е пламнала жилищна сграда, и че минометен огън е повредил две къщи в Ломаковка, също в Брянска област.

Губернаторът на друга руска гранична област, Курск, Роман Старовойт, заяви, че украинският обстрел на село Теткино е довел до един загинал и един ранен.

Йордан Евтимов: Войната дерусифицира Русия

По думите му обстрелът е повредил три къщи и е прекъснал електрозахранването в селото.

Руски официални лица твърдят, че граничещите с Украйна региони редовно се обстрелват от украинските сили, но ако проникването се потвърди, това ще бъде рядък случай на сражения на територията на Русия.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Четете актуалните новини за предсрочните парламентарни избори, анализи, коментари и всичко от деня на вота:

Парламентарни избори 2023 - Дарик

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм