Четирима банкери ще бъдат изправени пред съда в Цюрих следващата седмица, обвинени, че са помогнали на човек, известен като „портфейла на Владимир Путин“, да депозира милиони швейцарски франкове в Швейцария, предаде Ройтерс.

Четиримата мъже, които са работили в Газпромбанк, ще се явят пред окръжния съд в Цюрих на 8 март, обвинени в липса на старание при финансови транзакции.

Подсъдимите са обвинени, че „не са положили дължимата грижа, за да установят самоличността на действителния собственик“ на средствата, според обвинителния акт, видян от Ройтерс.

Финландия започва строеж на ограда по границата с Русия

Швейцарските медии съобщиха, че сумата, замесена в случая, е около 50 милиона швейцарски франка (44 милиона долара).

Мъжете, които са били висши ръководители в банката, която в момента затваря операциите си в Швейцария, не могат да бъдат идентифицирани съгласно швейцарските ограничения за докладване. Техните адвокати не отговориха на исканията за коментар.

Говорител на Газпромбанк каза, че не може да коментира текущия процес и се позова на презумпцията за невинност на обвиняемите.

Кореспондентът на Euronews България в Киев: Украинците се усмихват, щом чуят за България

Две сметки са открити в Газпромбанк през 2014 г. според обвинителния акт, като бенефициерът е идентифициран като Сергей Ролдугин, близък довереник и приятел на Владимир Путин.

Ролята на Ролдугин като „портфейл“ за руския президент беше разкрита през 2016 г. от Panama Papers - разследване, публикувано от Guardian в сътрудничество с други медии, включително Международния консорциум на разследващите журналисти във Вашингтон и германския вестник Sueddeutsche Zeitung.

Банкерите не са извършили никакви проверки дали Ролдугин, виолончелист и диригент, е действителният собственик на активите, се казва в обвинителния акт.

Путин: Разпадне ли се Русия, няма да има руски народ

По време на откриването на акаунта беше съобщено, че Сергей Ролдугин е бил близък приятел на руския президент Владимир Путин и кръстник на дъщеря му“, се добавя в него.

Обвиняемите не са направили опит да изяснят дали Ролдугин е действителният бенефициер на активите, или откъде идват парите, се казва в съдебния документ.

В документите на банката е посочена само професионалната дейност на Ролдугин като музикант, което прави собствеността и участието му „по никакъв начин правдоподобни“, се казва в съдебните документи.

В Швейцария банките са задължени да отхвърлят или прекратяват бизнес отношения, ако има първоначални съмнения относно самоличността на договарящата страна.

Евровизия 2023: Хиляди билети за украинските бежанци

И двата акаунта бяха затворени през септември 2016 г.

Ролдугин вече беше обект на санкции на САЩ след инвазията на Русия в Украйна и също така беше изправен пред санкции в Швейцария, чието правителство го нарече „портфейлът на Путин“ в своя списък с блокирани хора.

Прокурорът иска условни присъди от по седем месеца за всеки от банкерите.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Четете актуалните новини за предсрочните парламентарни избори, анализи, коментари и всичко от деня на вота:

Парламентарни избори 2023 - Дарик

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм