Как изглежда Украйна днес, една година след началото на руската агресия? 

На този въпрос и други отговори кореспондентът на Euronews България в Украйна Анастасия Димитрова в предаването "Кой говори" по Дарик радио.

Кореспондентът на Euronews България в Киев: Днес Киев изглежда като един нормален европейски град, хората са спокойни

"Украйна днес изглежда по коренно различен начин спрямо това, което беше точно 12 месеца назад. Днес хората са сигурни, че ще победят. Сигурни са, че Украйна ще бъде победител в тази война. Не се страхуват, че ще бъдат нападнати, защото знаят какво да правят при сигнал за въздушна тревога. Уверени са, че тяхната армия ги пази и всеки от тях по някакъв начин помага на тази армия. Хората с които разговарях, не се страхуват, но със сигурност остават и белезите от руската агресия. Аз посетих някои места, където все още ясно личат разрушенията", сподели Димитрова.

„Редуваха се да ме изнасилват“: Оцелели украинки разкриват как руските войници използват сексуалните нападения „като оръжие във войната“

Военната подкрепа на западните държави ли е надеждата, която чакат украинците?

"Западните оръжия са ключът към това Украйна да продължи с успешните си контраофанзиви и да си върне окупираните територии. Добрата новина от последните дни е, че премиерът на Полша бе на посещение в Киев и заедно с него дойдоха първите четири танка "Леопард". Предстои обаче украинските военни да се обучат да работят с тях, а това ще отнеме време. Това забавя следващата контраофанзива, а нейната цел е Украйна да си върне Мариупол", заяви кореспонденът. 

Украинци рецитират текста на песента „Никога няма да ходиш сам“ във видео за годишнината от войната

"Откакто сме тук, нямаше нито едно прекъсване на електричеството. В последо време ударите по енергийната инфраструктура на страната намаляха. Днес имаше поредно съобщение за това, че в Украйна вече няма недостиг на електричество и не се налага страната да внася такова. Възстановяването се случва много бързо. Властите са предоставили материали на хората, за да построят разрушените си домове, както и работна ръка. Властите действат изключително своевременно", информира Димитрова.

Ердоган призова за справедлив мир в Украйна в разговор с Путин

Какво казват украинците за България?

"Аз говоря на руски с тях и те усещат, че имам акцент и първият им въпрос е: Вие от Полша ли сте? Когато кажа, че съм от България, те се усмихват и казват: Много сме благодарни на България за подкрепата и за всичко, което правите за нас. Някои споделят, че са били в България на море, на почивка или по работа. Изключително добре е приемана България тук. Те оценяват подкрепата, която българският народ прави за Украйна", сподели Димтирова. 

С викове „Тук не е Москва“ започна шествието в подкрепа на Украйна в София (видео и снимки)

Процес на дерусификация

"Още след 2014 година, когато Русия анексира Крим, в Днипро, който е бил тогава главно рускоговорящ, започва процес на дерусификация. Тогава централният площад в града, който е носел името на Ленин, се преименува на площат „Героите на Майдана”. През 2016 градът се преименува на Днипро и до днес се нарича така. Освен това след началото на пълномащабната война през миналата година, тук бяха сменени имената на много улици и площади, различни местности, носещи руски имена. Това не бих казала, че е отричане на руската култура, а опит за обенинение на украинците, търсене на техните корени, които са били потискани в последните години", обобщи журналистката. 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм