Видеото завършва с надпис „Обединеното кралство събра над £400 милиона, така че хората в Украйна да не вървят сами“, отдавайки почит на „невероятната щедрост“ на британската общественост. Текстът на "You'll Never Walk Alone" беше рецитиран от украинци във въздействащ филм, за да отбележи първата годишнина от инвазията на Русия, предаде Sky News. Едноминутното видео, публикувано от Комитета за извънредни ситуации при бедствия (DEC), показва опустошението, отприщено от войната на Владимир Путин, като милиони не могат да се върнат в родината си, след като са били принудени да бягат.

След една година война: Единна Украйна в руини и руски упадък сред ядрен шантаж

Започва с черен екран и надпис: "Украйна. Февруари. 2023 г." След това група актьори, които все още живеят в Украйна, рецитират реплики от песента на "Gerry and the Pacemakers" върху музика на британския композитор и пианист от немски произход Макс Рихтер. Младо момче, видяно да седи на люлка пред кух блок, произнася емблематичната реплика: „И не се страхувайте от тъмнината, в края на буря“.

Кадрите показват още момче в бомбоубежище, лекар в болница, двойка и собственик на куче пред домовете си, както и жена и дете, седнали в автобус. Озаглавен „Никога сам“, той е направен от предимно украински екип и е режисиран с дистанционна камера.

Въпреки че хората, включени във филма, са актьори, те представляват истински истории на хора, които са били подпомогнати от благотворителните организации на DEC.

Евровизия 2023: Хиляди билети за украинските бежанци

Видеото завършва с черен екран, който гласи: „Обединеното кралство събра над £400 милиона, така че хората в Украйна да не вървят сами“ и изображения на хуманитарни работници, които са пътували до страната, за да предложат помощ. Хуманитарният призив на DEC за Украйна набра 414 милиона британски лири от стартирането на 3 март 2022 г., включително 25 милиона британски лири, дарени от правителството чрез схемата UK Aid Match.

С викове „Тук не е Москва“ започна шествието в подкрепа на Украйна в София (видео и снимки)

Само през първите шест месеца от помощта, предоставена благодарение на средства от DEC, включва (но не се ограничава до):

  • 1,9 милиона души са получили достъп до чиста вода
  • 392 000 души са получили хранителна помощ, включително топла храна и хранителни пакети
  • 338 000 души са получили парични плащания за задоволяване на основните си нужди
  • 127 000 души са получили достъп до основни услуги в транзитни центрове за разселени лица
  • 71 000 души са получили достъп до първични здравни услуги
  • 114 000 души, получили правна помощ и подкрепа
  • 10 000 души, на които е осигурено временно настаняване

Филмовият режисьор Рик Додс казва: „Този филм е капсула на времето на Украйна през февруари 2023 г. – точно една година от началото на конфликта. Избрахме украинци, които все още живеят там, за да можем да уловим тяхната издръжливост, сила и украински стоицизъм, за да могат всички да ги видят. Поетичните думи на „Никога няма да ходиш сам“ придобиха различна сила, когато бяха предадени от този актьорски състав на такива драматични и реални места. Например една жена стоеше пред къщата си, която беше взривена, казвайки „макар че мечтите ви ще бъдат разбити“. Или младо момче в бомбоубежище, което казва „с надежда в сърцето“.“

Директорът за набиране на средства и маркетинг на Комитета за извънредни ситуации Саймън Бересфорд приветства „невероятната щедрост“ на британската общественост.

Зеленски: Войната натисна бутона за рестарт на НАТО, победата е неизбежна

„Ние наистина се гордеем с факта, че успяхме да работим с украински актьорски състав и екип, за да направим този филм“, каза той. „Изборът да го заснемем в Украйна добави много усложнения към проекта, но смятаме, че го направи много по-автентичен и въздействащ. Всички, които са работили по филма в Украйна, са били засегнати по някакъв начин от конфликта и техният творчески принос е безценен за проекта.“

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм