На пресконференция в Киев Володимир Зеленски изрази увереност в победата на Украйна, като заяви, че смята, че страната има всички условия за успех.

"Имаме мотивацията, увереността, приятелите, дипломацията", каза той, но предупреди, обръщайки се към страните, които подкрепиха Украйна през изминалата година: "Всички трябва да се присъединят към тези усилия", цитира Си Ен Ен обръщението му по повод годишнината от нахлуването на Русия в Украйна.

Проф. Тагарев пред Дарик: Оптимистичният сценарий е тази година Украйна да освободи териториите си

Зеленски каза, че победата в Украйна е "неизбежна", ако Западът спази обещанията си.

Освен повечето европейски страни, които подкрепиха Украйна, доставяйки военно оръжие и налагайки тежки санкции на Русия, Зеленски иска Латинска Америка, Африка, Китай и Индия също да се присъединят към пътя за мир и да противодействат на руското влияние. Той иска да се проведе мирна среща на върха между Украйна и страните от Латинска Америка, на която, по думите му, би присъствал лично, "въпреки че ми е много трудно да напусна Украйна".

Икономист пред Дарик: ЕС е в икономически застой година след войната, а инфлацията е убийствена

Украинският президент отбеляза първата годишнина от нахлуването на Русия в Украйна с пресконференция в Киев. Събитието започна с минута мълчание в памет на всички журналисти, загинали при отразяването на войната в Украйна.

Президентът заяви още: „Войната в Украйна натисна бутона за рестарт на НАТО“. 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм