На днешния 24 февруари се навършва точно една година, откакто Русия нападна Украйна - 365 дни война, човешко страдание, разруха. Тя започна с  признаването на независимостта на Донецка и Луганска народни републики от руския президент Владимир Путин, който три дни след това започна и масираното настъпление в Украйна. Инвазията на Русия предизвика най-тежката бежанска криза в Европа от Втората световна война насам. Малко над един милион украински бежанци са влезли в България до момента по данни на Върховния комисариат на ООН за бежанците у нас. България е предоставила временна закрила на около 150 000 от тях, като около 50 000 са останали в страната. Най-голямата последица от войната в икономически план е инфлацията. Въпреки това най-негативните очаквания, свързани със спрените руски газови доставки, не се оправдаха. Екипът на Дарик работи по темата:

След една година война: Единна Украйна в руини и руски упадък сред ядрен шантаж

На 24 февруари 2022 година войната се завърна в Европа. Русия нападна Украйна, а руският президент Владимир Путин я нарече "специална военна операция".

Бесарабска българка в Киев: Голямата разлика днес е, че вече не ни е страх

"Обстоятелствата изискват от нас решителни и незабавни действия. Народните републики в Донбас се обърнха към Русия с молба за помощ. Във връзка с това приехме решение за провеждането на специална военна операция. Целта й е защита на хората, които в продължение на осем години са подложени на издевателства и геноцид от страна на Киевския режим. И затова ще се стремим към демилитаризация и денацификация на Украйна. А също така ще предадем на съд тези, които са извършили многочисленни кървави престъпления срещу мирни жители в това число и граждани на Русия. В нашите планове не присъства окупация на Украйна", бяха думите на Путин.

В отговор на руската агресия президентът на Украйна Влодимир Зеленски се обърна към народа си.

"Днес президентът Путин обяви провеждането на специална военна операция в Донбас. Русия нанесе удари по нашата военна инфраструктура, по нашите граници. В много градове на Украйна прозвучаха експлозии. Въвеждаме военно положение на цялата територия на страната ни. Преди минута говорих с президента Байдън по телефон. САЩ вече са започнали подготовка за оказване на международна подкрепа.  Днес е важно всеки, всеки от вас да запази спокойствие. Молим ви да останете вкъщи, ако това е възможно."

Русия започва пълномащабното нахлуване в Украйна от Беларус на север, от анексирания от Русия полуостров Крим на юг и собствената си територия на изток. Руските войски навлизат бързо в Украйна, но срещат твърда съпротива. 

В началото на втория месец от войната руските сили превземат Херсон, а малко по-късно и Запорожката атомна електроцентрала. В средата на март Русия атакува театър в Мариупол, при който загиват много цивилни.

През април светът научава  за зверството в Буча - един от най-ужасяващите примери за военни престъпления в съвременния свят.  В средата на май стотици украинци, намерили убежище, в металургичния завод "Азовстал" се предават. Войната на Русия в Украйна доведе и до преговори на Швеция и Финландия за членство в НАТО.

В края на юни руснаците се изтеглят от Змийския остров, завзет през първите дни на инвазията. През юли Русия и Украйна подписват споразумение, което позволява износа на украинско зърно през Черно море. 

В началото на август мощни експлозии поразяват военновъздушна база в Крим, а след това и складове с муниции. Към края месеца Даря Дугина, дъщеря на руския идеолог националист Александър Дугин, загива при експлозия на кола бомба край Москва, за която руските власти обвиняват Украйна. 

В началото на септември украинските сили започват изненадваща контраофанзива в североизточната част на Харковска област, превземайки градовете Изюм и Купянск, а руският президент обявява частична военна мобилизация. Тя обхваща резервистите, които наброяват приблизително 300 000 души. През този месец Путин официално анексира Донецка, Луганска, Херсонска и Запорожка област.

През октомври камион, пълен експлозиви, се взривява на моста, свързващ Крим с континенталната част на Русия. Москва обвинява Киев. 

В началото на ноември Русия се изтегля от Херсон при украинска контраофанзива.  През януари, 2023 г.  ключов момент от международната подкрепа – САЩ, Германия и други държави в НАТО се съгласяват да изпратят на Украйна танкове.

Февруари – около годишнината на войната зачестяват информациите за нова руска офанзива.  4 дни преди годишнината изненадващо президентът Джо Байдън пристигна в Киев на посещение.

А днес Украйна вече си е върнала по-голямата част от окупираните през първите седмици на войната територии. По данни на ООН жертвите и ранените сред цивилното население са 21 хиляди, но от световната организация признават, че реалният им брой е много по-голям. 

Започналата мобилизация в Русия доведе до три пъти повече жертви средно на месец в сравнение с началото на войната, каза за Дарик радио военният експерт проф. Тодор Тагарев. По думите му Русия е загубила 145 000 военнослужещи, над 3 000 танка и над 6 000 бойни бронирани машини. Проф. Тагарев отбеляза, че Русия е закрепила фронтовете, но срещу огромни загуби през последните месеци, докато Западът се е организирал и сплотил.

Според проф. Тагарев нараства възможността тази война да приключи с пълна загуба на всички незаконно придобити територии от Русия.

Проф. Тагарев коментира и оттеглянето на Русия от договора за стратегическите нападателни оръжия. Според него това няма пряко отношение към войната.

Русия е най-санкционираната страна в света, каза за Дарик радио икономистът проф. Боян Дуранкев.

А най-голямата поледица за европейската икономика от началото на войната на Русия в Украйна е инфлацията, според икономиста Георги Ангелов. Въпреки това Ангелов отчете, че най- негативните очаквания, свързани със спрените руски газови доставки, не са се оправдали.

Икономическите прогнози също бяха негативни, но в крайна сметка не са се сбъднаха.

По думите му освен българската, икономиките на Европейския съюз и еврозоната също са се справили много по-добре от очакваното. Негативен е ефектът от инфлацията. Въпреки това през изминалите 12 месеца описваният апокалипсис не е настъпил.

А след наложените няколко пакета от санкции, тепърва ще видим ефекта, който ще окажат върху руската икономика. Най-големият удар за Русия ще дойде от най-скорошните петролни санкции.

Развитието на инфлационните процеси Ангелов коментира така:

Ефектът върху инфлационните тенденции от по-високите лихви ще дойде във втората половина на настоящата година. 

12 месеца по-късно Европа и светът остават обединени в подкрепата си към Украйна.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм