з тази нощ и днес от сутринта гледам, че всички споменават именно първия ден (от войната в Украйна - бел.ред.). Непрекъсанто имахме връзка с близките и роднините, всички бяха в паника, шок, неизвестност. Ние не знаехме какво ни очаква, не разбирахме къде отиваме. Голямата разлика при украинците днес е, че вече не ни е страх. Уморени сме от войната, но вече знаем точно плана на действие какво трябва да правим. Украинците точно сега вече не ги е страх. Мен вече ме е страх от това, че не ме е страх".

След една година война: Единна Украйна в руини и руски упадък сред ядрен шантаж

Това сподели в предаването "Кой говори?" по Дарик радио филмовият режисьор Татяна Станева - бесарабска българка в Киев. 

Ивайло Нойзи Цветков, Александър Детев, Евгений Дайнов и Татяна Станева

"Ние вярваме, че Украйна ще победи, защото така е устроен светът и ако не победи, просто не вярвам че планетата може да оцелее. Не че мисля, че Украйна е пъпът на Земята, но в днешния ден е пъпа. Ако в тази война светлината и справедливостта не възтържествуват, аз просто не разбирам как човечеството може да продължи да живее. Затова всички украинци се надяват на победа. Всички украинци до ден днешен изваждат последните си спестявания и ги дават на армията, събират. Няма шанс злото да победи", категорична бе Татяна Станева.

”Ще победим!”. Посланието на Зеленски по повод годишнината от войната

"Владимир Путин акушира раждането на високополитизирана украинска нация, която с пушка в ръка отвоюва своето право да бъде нация, да има държава". Това заяви от своя страна политологът Евгений Дайнов.

"И както за нас навремето казваше Левски - да се подреди наравно с останалите европейски народи. Ние също имаме такъв момент и той е Шипка. Българската нация утвърждава своето право да съществува на Шипка. На украинците им е много по-тежко, отколкото на нас на Шипка, но това е за жалост. Очевидно е, че всяка нация, която иска да заеме своето място под слънцето, трябва на някакъв етап да воюва за това място", допълни политологът.

Първите дни на войната в Украйна през погледа на световните лидери

Културният антрополог Ивайло Нойзи Цветков изрази своето съгласие с Евгений Дайнов и допълни: "Имаше и други странични ефекти от лудостта на един диктатор. Най-простият пример е това, че съвсем скоро той ще се сдобие с още две членки на НАТО в непосредствена близост до Русия, а вече за дългосрочните икономически последици никой не мисли, защото там се смята, че има план Б, тоест - "Ще се насочим към Китай, на изток, оттук нататък Западът не ни трябва, той завинаги е враг".

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм