При засилени мерки за сигурност преминава отбелязването на годишнината от началото на войната. Това каза за Дарик кореспондентът на Euronews България в Киев, Анастасия Димитрова.  

Церемониите в памет на жертвите в Украйна не се обявяват публично поради мерки за сигурност. Със сигурност такава ще се проведе и в Буча- градът, който се превърна в нарицателно име за руските зверства. 

Проф. Тагарев пред Дарик: Оптимистичният сценарий е тази година Украйна да освободи териториите си

Прекъсванията на електричеството са рядкост и въпреки ежедневните сирени за опасност, украинците заявяват, че не се страхуват, каза още Анастасия Димитрова. 

"Властите предупредиха още преди няколко дни, че са възможни засилени обстрели и точно заради това училищата тук в Киев преминаха на дистанционно обучение още преди няколко дни. Част от хората също работят дистанционно, а властите препоръчват на гражданите да избягват места, където е възможно да има струпвания на много хора. Такива мерки има не само в Киев, а и в районите, къде обстрелите са ежедневие", разказа Димитрова. 

Експерт по Дарик: Разделението на „ние“ и „вие“ налива вода в мелницата на Путин

"Днес Киев изглежда като един нормален европейски град и само металните барикади в центъра на града и присъствието на военни издават, че тук всъщност се води война. Прекъсванията на електричеството са рядкост, станциите на метрото са спокойни. Сирени проехтяват тук поне веднъж всеки ден, но хората вече са свикнали с тях. Те знаят, че държавата им ги защитава", добави кореспондентът. 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм