Какво може да научи човек в кулоарите на важна среща като Мюнхенската среща по сигурността, което да не е непременно достояние на широката публика?

На този въпрос и на други отговори директорът на Европейския съвет за външна политика на ЕС и войната Весела Чернева в предаването "Дребният шрифт" по Дарик радио.

Проф. Тагарев пред Дарик: Оптимистичният сценарий е тази година Украйна да освободи териториите си

"Мюнхенската конференция по сигурността е като церемонията по Оскарите за филмовата индустрия, по този начин тя е за хората, които се занимават със сигурност и външна политика. Тази година особеното беше, че в кулоарите някак си нямаше толкова много разногласия. Обикновено кулоарите на Мюнхенската конференция са мястото, на което можете да видите хора, с които сте дълбоко несъгласни или са опасни. Този път те бяха много по-малко. Имаше една много ясна консолидация на Запада. Дори разминаванията на Франция и САЩ по темите за сигурността, които са хронични, дори те не бяха толкова големи, а бяха много по-лесно обединяеми в една обща теза, а тази теза беше за еднозначната подкрепа за Украйна и 100-процентова подкрепа, толкова дълго, колкото е необходимо", разказа дипломатът. 

Икономист пред Дарик: ЕС е в икономически застой година след войната, а инфлацията е убийствена

"Друга важна разлика с други години бе присъствието на Латинска Америка, Азия и Африка в много по-голяма степен. Това демонстрираше ясно разбирането на германските домакини, но и на цялата европейска и американска общност, че наистина така нареченият останал свят трябва да бъде чут, с него трябва да бъде говорено и че разделението на ние и вие налива вода в мелницата на Путин", добави Чернева.

"ЕС сравнително неотдавна установи това, че по време на гласуванията в Общото събрание на ООН, страни, които Европа смяташе за свои хора или не гласуваха или гласуваха с Русия. Става въпрос за малък брой страни, които са предимно африкански. Причината е постколониално осъзнаване. Африканците виждат в Европа едни държави, които преди всичко с малко повече чувство за превъзходство се отнасят към тях. Има едно усещане, че на разговора с глобалния юг трябва да бъде поставена нова основа. Затова бе важно, че китайският външен министър беше там", каза експертът.

Боя в цветовете на украинското знаме беше разпръсната пред руското посолство в Лондон (видео и снимки)

"Не мисля, че Китай със сигурност е в руския лагер. Това е една регионална война. Русия е регионална сила, която действа ирационално. За никоя от тези страни действията на Русия не са нещо, което те привестват. Тази война предизвиква размествания в света, които не са от полза за никого. Те просто отказват да заемат страна. За Китай това е начин Пекин да има още една карта в ръката си, която да използва срещу Вашингтон. За Пекин нарушаването на териториалните граници на една страна е много голяма червена линия и действията на Путин не се харесват на китайците", категорична е Чернева. 

Бесарабска българка в Киев: Голямата разлика днес е, че вече не ни е страх

Как виждате в нежеланието на Индия, Китай и Турция да възприемат конфликта еднозначно? Кка виждате бъдещето на този конфликт? Какви са импликациите?

"За повечето страни този конфликт не е техен и те се отнасят в отношенията си с други страни по един доста опортюнистичен начин. Наше проучване показа, че отношението на тези страни към САЩ и Русия е едно и също", заяви дипломатът.

Как конфликтът промени процеса по разширавянето на ЕС?

Журналист по Дарик: Украинците са решителни, но и изморени и травматизирани

"Парадоксално, но всъщност разшияването придоби нов живот в тази една година. През 2023 това ще стане много ясно. Зеленски сега при посещението си в Брюксел каза на страните членки: "Аз искам две неща – политическа подкрепа през бърза писта за присъединяването на Украйна към ЕС, и оръжейна помощ. Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен каза, че такава бърза писта няма. Всеки, който иска, може да кандидатства, но трябва да отговаря според своите собствени постижения на критериите. Този въпрос обаче няма да остане така. Всичко, през което минава Украйна в момента и тези усилия на Зеленски за реформи в Украйна ще накарат ЕС да погледне по-благосклонно на тяхната кандидатура. Западните държави не си дават сметка, че те могат да бъдат засенчени, лежат на стари лаври, очакват да бъдат теглени напред", заключи Чернева. 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм