“24 февруари започна, докато още спях в хотела в центъра на Киев. Спомням си, че се събудих от силен трясък. Не знаех какво е. И докато осъзная, че става дума за взрив, последва втори. Бях объркана. Питах се какво предстои”, това си спомни в "Кой говори" по Дарик радио Фани Фашар - кореспондентка на "Дойче Веле" в Киев, която е била в украинската столица преди година и днес отново е там. 

Подлезите на Украйна преди войната - от гейминг център до бомбоубежище

Журналист по Дарик: Украинците са решителни, но и изморени и травматизирани

Фани Фашар - кореспондентка на "Дойче Веле" в Киев

“Още виждам себе си тогава ясно - как стоя в хотелската стая и докато с едната ръка се опитвам да опаковам малко багаж, с другата държа телефона и обсъждам с моите колеги в нюзрума какво да правя.

Как се събужда Киев: Разказ от Украйна (видео)

Включвахме се на живо часове наред. Новините не спираха. Съобщавах за всичко, което виждам на Майдана - в сърцето на столицата. Виждах как хората бързо събират нещата си и напускат града. Както и украински бойни машини, които преминават през града. С оператора ми дадохме всичко от себе си да запазим самообладание и да свършим работа. Питахме се дали трябва да останем в Киев, дали е достатъчно сигурно. Решихме да останем и да продължим да работим. Това беше най-дългият ден. Пълен с несигурност и с чудене какво предстои. Помня осъзнаването, че това наистина се случи, войната на Русия започна”, продължава спомена си тя. 

Какво е атомна бомба, как да действаме в случай на ядрен взрив и какви са последствията? (видео и снимки)

Страх и несигурност - това сякаш са двете чувства, с които може да опишем 24.02.2022 в Украйна. Как изглежда Украйна днес, една година по-късно?

“Зависи откъде работим. В столицата Киев имаше периоди през последната година, в които нещата изглеждаха горе-долу нормално. Например през миналото лято - хората продължаваха живота си, ходеха на работа. Изглеждаше нормално. Но това бързо се промени през октомври, когато Русия нападна Киев с дронове и ракети. И, разбира се, колкото по-близо си до фронта - съвсем наскоро бяхме в Донбас, на 15 километра от мястото, където руските части изстрелват ракети по един от последните градове там, които не са изоставени - там срещнах хора, които не издържат вече, както казват те, да бъдат постоянно тероризирани. Често чуваме, че украинците са решителни, съгласна съм - такива са, но също са и много изморени и травматизирани”, обобщава Фани Фашар.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм