Руските сили са използвали широко сексуално насилие, за да сплашват оцелелите по време на войната в Украйна, като сред мишените са били най-уязвимите членове на обществото - децата и възрастните хора, разказват от Sky News.

Официално са установени само 154 случая на сексуално насилие, свързани с конфликта, но експертите смятат, че действителният брой на жертвите е значително по-голям.

След една година война: Единна Украйна в руини и руски упадък сред ядрен шантаж

Предупреждение: Някои читатели може да намерят тази статия за притеснителна!

Разследване на ООН на военните престъпления, извършени в Украйна, установи, че сексуално насилие е било упражнявано над всички полове, а възрастта на жертвите е варирала от четири до 82 години.

Сексуалното насилие по време на конфликт се класифицира като военно престъпление и геноцид.

То може да има дългосрочни психологически последици - включително посттравматично стресово разстройство, депресия и тревожност - както и физически последици като болести, предавани по полов път, бременност и травматични наранявания.

Украинци рецитират текста на песента „Никога няма да ходиш сам“ във видео за годишнината от войната

Експертите смятат, че последиците от сексуалното насилие по време на война се влошават заради отношението към изнасилването - жертвите често са неспособни да говорят за нападението заради присъствието на чужди войски.

Сексуалното насилие в Украйна е толкова потресаващо, че първата дама Елена Зеленска предупреди, че руските сили го използват "систематично и открито" и че то е "още едно оръжие в техния арсенал".

Алиса Коваленко е режисьор на документални филми, която е била нападната от руски войници през 2014 г. в района на Донбас. Sky News има възможност да отрази нейната история, тъй като тя се е отказала от правото си на анонимност.

Тя е снимала документален филм за антикорупционните протести, когато е била спряна на контролно-пропускателен пункт, обслужван от руски войници, докато е пътувала с такси.

Евровизия 2023: Хиляди билети за украинските бежанци

"Това беше оръжие на войната"

Таксиметровият шофьор погрешно казал, че г-жа Коваленко е от украинската армия и войниците я арестували. Тя е разпитвана в продължение на часове, преди един от офицерите да я отведе в апартамент.

Тя разказа: "Той ме накара да се съблека и да се изкъпя, но, разбира се, държеше вратата отворена и от време на време влизаше в банята. Казваше ми: "Защо си толкова срамежлива? Трябва да се измиеш. Толкова си мръсна, защото си останала в окопите".

"Казваше го по много арогантен начин. Демонстрираше, че има тази власт и може да прави каквото си иска."

"След това ми даде една много малка кърпа и ме заведе в кухнята и искаше да си поговорим. Почистваше пистолета си точно пред мен, наслаждаваше се на властта си и на това, че не мога да направя нищо."

С викове „Тук не е Москва“ започна шествието в подкрепа на Украйна в София (видео и снимки)

"По-късно той се опита да ме изнасили. Ето защо мисля, че това беше военно оръжие, защото не може да има по-силно унижение от това".

Коваленко е държана в плен в продължение на четири дни, преди войниците да я освободят.

Фондация "Андреев" е благотворителна организация, която подкрепя жертвите на сексуално насилие и записва техните свидетелства.

Разказите на жертвите показват бруталността на руските войници спрямо украинците в окупираните от тях райони.

"Много добре си спомням скърцането на масата"

Една от жертвите, известна като А, казва: "Застанах на колене и започнах да разкопчавам колана му, а той отново започна да се усмихва и да ме гали по главата, като казваше, че съм "добро момиче".

"Когато свърши, той повика друг войник, който ме наплю и ме удари с такава сила, че няколко дни не чувах с лявото си ухо.

Зеленски: Войната натисна бутона за рестарт на НАТО, победата е неизбежна

"След това друг войник ме измъкна навън и ми каза да напусна. Опитах се да избърша сълзите си, за да не ги видят децата ми."

"Залепиха парче бяла лента на челото ми и ми казаха да си тръгна, а когато го направих, те [войниците] стреляха по колата ни".

Друг оцеляла казва: "Много добре си спомням скърцането на масата, на която ме изнасилиха, броя на изнасилванията - пет пъти, миризмата в стаята - пушена наденица, смесена с алкохол и секс, гърмежите от експлозиите и имената на книгите, които бяха на рафтовете пред лицето ми, четях ги отново и отново, докато те се редуваха да ме изнасилват."

Друга оцеляла е бил заплашен с картечница

"Руските войници се смееха гръмко, избутаха ме настрани и единият от тях опря картечница в гърдите ми, а другият каза: "Приключвай, няма какво да правиш с нея".

Проф. Тагарев пред Дарик: Оптимистичният сценарий е тази година Украйна да освободи териториите си

"Войникът дръпна картечницата и аз дори имах време да започна да се моля и да се сбогувам с живота си", казва тя.

Нападението приключило едва след като един от войниците получил телефонно обаждане и групата си тръгнала.

"Те искат да ни унищожат психически."

Друга ицекяка казва: "Физическата болка отмина, но остана нещо по-лошо от нея. Веднага щом затворя очи, отново съм разкъсана на парчета."

"Не само че не можех да спя, но усещането за опасност, страх, срам и пълна безнадеждност идваше дори през деня."

“Не сме никъде”. Изгубеното поколение на Украйна и войната за класните стаи

"Тялото ми беше излекувано - останаха само шевовете. Но в душата ми все още има болка."

"Не знаех как да продължа да живея. Иедин ден не можах да издържа повече - опитах се да се самоубия".

Анна Орел, един от екипа на благотворителната организация, която работи с оцелели, казва, че това е като "филм на ужасите".

"Те просто искат да ни унищожат психически. Руските сили използват изнасилването като умишлена тактика за дехуманизиране на жертвите."

"Повечето хора, които минат през това, не искат да продължат да живеят. Нашата основна цел е да ги върнем към предишния им живот, да им помогнем да се задържат и да им дадем причина за живот", казва тя.

Каква е тежестта на речта на Владимир Зеленски пред Конгреса на САЩ?

"Много е трудно да чуеш тези ужасни неща от хора, които са оцелели. Но ние трябва да се борим, за да устоим, и трябва да продължим да живеем, за да помагаме и на другите."

"Да помагаме на другите е и нашата сила. Просто не мога да си представя колко е трудно на тези хора, които са оцелели чрез сексуално насилие. За мен е сърцераздирателно всеки път, когато чуя техните истории".

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм