Всички сме участници във войната. Благодарение на съвременните медии и социалните мрежи ние сме абсолютно въвлечени във войната от първия възможен ден. Много често поетите пишат за войната без да са участвали в нея, но осмисляйки какво тя носи на човечеството и на хората като послание за поведението на човека и обществата. Така започна разговорът си Йордан Евтимов, автор на стихосбирката "Преди да измият кръвта", описвайки нуждата от това да се пише за войната.

Мира Сталева от София филм фест: Наблюдаваме процес по връщане на хората в големите кино зали

Трудно е да се предпазим от пропагандата, заяви Евтимов. По време на война има информационна мъгла, обясни гостът, цитирайки Карл фон Клаузевиц. Шегата, че една лъжа повторена 100 пъти става истина всъщност е абсолютна истина, продължи той. Според Евтимов е изключително трудно човек да вдигне поглед от екрана и затова определи книгата си като “книга за информационната воня на войната”. Хората гледат war porn, довърши Евтимов.

Има две полета на войната - физическото и виртуално.  Не е възможно в България да има широко разпространено разумно становище за войната, след като няма такова относно ваксините и домашното насилие, обясни гостът. 

Какво се прави на Сирни заговезни

Русия се дерусифицира, обясни Евтимов. Според него откъсването от европейските корени и налагането на редица ограничения връща държавата в един домодерен период. Той даде множество примери, включително и отмяната на мораториума върху смъртното наказание и кардиналната промяна във висшето образование. Според него хората, които могат да променят и да модернизират Русия, емигрират.

В речта си Путин повтори и умножи лъжливите си тези, които се разработват от дълги години, обясни Евтимов. В речта на Зеленски пък се чу друго, продължи той. В нея се говори за бъдещата демократизация и либерализация на Украйна и нейният европейски път. Това е поведение на голям политик.

Проф. Кантарджиев: Пикът на грипната вълна в България премина

Версиите за края на войната са няколко, посочи гостът. Според него едната е, породено от пренасищане, хората да спрат да се интересуват и тя просто да си продължи още дълго време. Друга версия е колективният акт на съпротива и отказ от руския газ, който е основен приходоизточник на Русия. Истинският край на този конфликт обаче ще бъде технически - с разгром на руската армия, заяви убедено Евтимов.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм