стествено, че е провокация, но вижте докъде стига "велика" руската армия на Путин, че някакъв дрон в неутрално въздушно пространство се смята за заплаха. Не са имали право да свалят този дрон. Поредна провокация от страна на Руската Федерация. Това не е новината на деня, но все пак показва за пореден път, че страните от НАТО в региона трябва да са по-внимателни как си пазят въздушното пространство. Подобен вид агресия показва, че Русия се опитва да доминира региона." Това обясни разследващият журналист Николай Марченко в студиото на "Кой Говори" по Дарик относно инцидента между руски самолет и американски дрон над Черно море и допълни, че подобно поведение е своеобразно "тролене" от страна на Русия. 

Сблъсък между руски изтребител и дрон на САЩ над Черно море

Според юриста от руски произход Максим Бурмитский този инцидент е за вътрешна употреба. По думите му по този начин се демонстрира пред населението, че враговете са нападнали страната им. Според него Русия се опитва да сплоти населението чрез представяне на външен враг. Той уточни, че 10-15% са твърдото ядро, на което се влияе по този начин, но мълчаливото мнозинство се бои и изчаква да види как ще се развие ситуацията. Той обаче е песимистичен за тезата, че столът на Путин става горещ. Според него Европа подценява капацитета на Русия.

Масови протести, сблъсъци и сълзотворен газ в Грузия заради закон за медиите и НПО (видео и снимки)

Марченко обясни, че има доста активи и цели жилищни комплекси по Черноморието, които са на чиновници, хора от организираната престъпност и руски олигарси. "Тези хора са получили гражданство заради инвестициите си", допълни той. Марченко постави въпроса "как така службите позволяват това нещо?" Според него тези активи дори не са замразени, а би трябвало.

Бурмитский допълни, че влиянието е огромно в българското общество. "В България абсолютно безконтролно и открито се финансират организации, които протестират за “мир”, допълни той и заключи - "българските служби не правят нищо по въпроса." 

Австралия ще купи от САЩ три атомни подводници клас „Вирджиния“ до 2030 г.

"Не може да губим време за персонажи като Николай Малинов", обясни Марченко. "Още преди години сме писали за “Русофили”. Въпросът не е в публичните фигури, а върху тези с офшорките и големите активи, които заобикалят международните санкции", добави журналистът.

Относно поведението на институциите в България Бурмитский обясни, че "публичността помага за натиск върху тях. Той не твърди, че българските институции са напълно инфилтрирани, но според него те бягат от скандали и искат да минават тънко. "Така че не са толкова зле нещата, но ако има проблем, трябва да се дава гласност." Това обясни Бурмитский във връзка с получаването на бежански статут на опозиционери, които са избягали от Руската Федерация, след което добави, че най-често хора от IT индустрията бягат от Русия и търсят убежище.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Четете актуалните новини за предсрочните парламентарни избори, анализи, коментари и всичко от деня на вота:

Парламентарни избори 2023 - Дарик

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм