Руски самолет се сблъска с американски дрон над Черно море, съобщиха американски медии, цитирани от АФП, съобщават от БГНЕС.

Европейското командване на ВВС на САЩ потвърди, че руски Су-27 се е сблъскал с американски дрон MQ-9, като безпилотният апарат е паднал в международни води.

Масови протести, сблъсъци и сълзотворен газ в Грузия заради закон за медиите и НПО (видео и снимки)

„Два руски самолета Су-27 извършиха днес опасно и непрофесионално прихващане на безпилотен апарат MQ-9 на американските военновъздушни сили, който оперира в международното въздушно пространство над Черно море", съобщи от своя страна Европейското командване за САЩ, цитирано от stiripesurse.ro.

Около 7:03 ч. (централноевропейско време) един от руските самолети Су-27 е ударил витлото на MQ-9, което е накарало американските сили да приземят MQ-9 в международни води. Няколко пъти преди сблъсъка самолетите Су-27 са изхвърлили гориво и са прелетели пред MQ-9 по безразсъден и непрофесионален начин. Този инцидент демонстрира липса на компетентност, освен че е опасен и непрофесионален“, съобщава Европейското командване за САЩ.

„Всички незабавно в бункерите, вземете таблетки йод“: Хакери стреснаха Русия със съобщение за ядрена атака

"Нашият апарат MQ-9 извършваше рутинни операции в международното въздушно пространство, когато беше прихванат и ударен от руски самолет, което доведе до катастрофа и пълна загуба на MQ-9", заяви генерал Джеймс Б. Хекер, командир на Военновъздушните сили на САЩ в Европа. "Всъщност тази опасна и непрофесионална постъпка на руснаците почти доведе до катастрофата и на двата самолета."

Американският президент Джо Байдън е информиран за руски изтребител, прихванал американски дрон над Черно море, съобщиха и от Белият дом.

"Американските и съюзническите самолети ще продължат да оперират в международното въздушно пространство и ние молим руснаците да се държат професионално и безопасно", добави Хекер.

Отхвърлиха искането на Зеленски за изявление по време на „Оскарите”

Военновъздушните сили на САЩ в Европа извършват полети на въздухоплавателни средства в Европа над суверенна територия и в цялото международно въздушно пространство в координация с приложимото право на страната домакин и международното право. За да подкрепят европейската колективна отбрана и сигурност, тези мисии подпомагат националните цели на съюзниците, партньорите и САЩ.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Четете актуалните новини за предсрочните парламентарни избори, анализи, коментари и всичко от деня на вота:

Парламентарни избори 2023 - Дарик

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм