Миналата година Володимир Зеленски беше посрещнат с отворени обятия от церемонии по награждаване, филмови фестивали и дори от Нюйоркската фондова борса. Но когато стана въпрос за излъчване в най-желаното предаване – „Оскарите” - украинският лидер се сблъска с изключително хладно отношение.

За втора поредна година Академията отказва да приеме Зеленски, който се надяваше да продължи участието си от Берлинския филмов фестивал (дистанционно) миналия месец с виртуално участие в неделното предаване на "Оскарите” по ABC. Източници твърдят, че силният агент на WME Майк Симпсън е отправил молба към Академията да включи комедийния актьор, превърнал се в политик, но искането е било отхвърлено, съобщи „Variety”. Академията отказва коментар.

Русия удари редица украински области, има прекъсвания на електрозахранването

Преговорите на Зеленски с "Оскарите” идват в момент, когато социологическите проучвания показват, че подкрепата на американците за оказване на помощ на Украйна е отслабнала.

След руското нахлуване в Украйна през февруари 2022 г. Зеленски се появи дистанционно на филмовите фестивали в Кан и Венеция, както и на наградите "Грами", а през септември на практика звънна при откриването на Нюйоркската фондова борса. На наградите "Златен глобус" през януари Шон Пен представи Зеленски, който повтори посланието си от последните повече от 12 месеца, че Украйна ще спечели войната срещу Русия, и аплодира "свободните хора от свободния свят - тези, които се обединиха около подкрепата на свободния украински народ".

Столтенберг: Ако Путин победи в Украйна, Китай ще нахлуе в Тайван

Симпсън се включи, тъй като представлява Аарон Кауфман, който заедно с Пен е сърежисьор на документалния филм на Зеленски "Суперсила", дебютирал на филмовия фестивал в Берлин през февруари. По време на различни пресконференции за филма Пен призовава правителството на САЩ да засили военната си подкрепа за Украйна, включително "доставката и снабдяването с прецизни ракети с голям обсег". През декември Зеленски посети САЩ, за да се срещне с президента Байдън и да призове Конгреса да изпрати повече военна помощ на Украйна.

Над 200 бягащи от войната в Украйна остават на територията на област Смолян

Но не всички са съгласни Зеленски да получи още ефирно време. Миналата година продуцентът на "Оскарите" Уил Пакър не допусна появата на Зеленски. Източници твърдят, че Пакър е изразил опасения, че Холивуд обсипва Украйна с внимание, само защото засегнатите от конфликта са бели. За разлика от тях, Холивуд е пренебрегнал войните по света, които засягат цветнокожите, твърди той. Пакър не е отговорил на молбата за коментар. Не е ясно какви са мотивите за тазгодишния отказ на "Оскарите”, но Академията традиционно предпочита да се фокусира върху приноса на филмовата общност и да избягва всякакви политически теми.

Министрите на отбраната на ЕС ще обсъдят въоръжаването на Украйна

Междувременно Академията не е единствената група, която отказва на Зеленски. През септември екипът на Зеленски се обърна към филмовия фестивал в Торонто за участие на лидера по видеовръзка, но получи отказ. Говорител на TIFF заяви тогава, че фестивалът "не коментира дискусии с високопоставени лица, правителствени служители или чужди посолства". Говорителят добави, че фестивалът "е солидарен с украинците както тук, така и в чужбина, и се гордее, че ще покаже дълбочината и творчеството на украинските режисьори на тазгодишния фестивал".

Ален Берсе: Швейцария няма да изнася оръжия за Украйна

През последните месеци екипът на Зеленски привлече Симпсън, който представлява такива тежки личности като Куентин Тарантино и Бонг Джун Хо, за да направи увертюри към „Глобусите” и да ангажира отново Академията след миналогодишните откази. Въпреки че „Глобусите” прегърнаха идеята и дадоха на Зеленски няколко минути ефирно време, Академията за филмово изкуство, обаче, не прояви интерес.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Четете актуалните новини за предсрочните парламентарни избори, анализи, коментари и всичко от деня на вота:

Парламентарни избори 2023 - Дарик

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм