Швейцария продължава да се противопоставя на износа на свои оръжия за разкъсваната от война Украйна, заяви президентът на страната Ален Берсе, позовавайки се на неутралитета на страната си, предаде АФП.

Швейцария забранява реекспорта на швейцарско оръжие за държави, които са във война, но въпросът за дългогодишната традиция на неутралитет на страната се обсъжда след пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна преди малко повече от година.

Toblerone вече не е швейцарски, маха Матерхорн от опаковката си

"Дискусията за износа на оръжия, въоръжения /за Украйна/... докато имаме (нашата) правна рамка в Швейцария не е възможно да го направим", заяви Берсе пред репортери в рамките на срещите на ООН, посветени на правата на жените.

"За правителството и за Федералния съвет ние трябва и искаме да запазим тази правна рамка и да работим по нея", каза той.

Коментарите му дойдоха, след като в края на февруари Берлин поиска от германския производител на оръжие Rheinmetall да бъде разрешено да придобие стари швейцарски танкове Leopard, като гарантира, че те няма да бъдат прехвърлени на Украйна.

Банкери на съд в Цюрих, обвинени в подпомагане на човек, известен като „портфейла на Путин“

Богатата алпийска държава, която не е член на Европейския съюз, следва примера на блока по отношение на санкциите срещу Москва, но досега не е проявявала гъвкавост по отношение на военния си неутралитет.

"Тези санкции, те са абсолютно съвместими с неутралитета", каза Берсе.

Въпреки натиска от страна на Киев и неговите съюзници, Швейцария досега отказваше да разреши на страните, които притежават оръжия, произведени в Швейцария, да ги реекспортират в опустошената от войната Украйна и досега е отхвърлила подобни изрични искания на Германия, Испания и Дания.

Китайският външен министър предупреждава за потенциален конфликт със САЩ

В парламента има няколко инициативи за облекчаване на правилата за реекспорт, но до вземане на решение вероятно ще се стигне след месеци.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Четете актуалните новини за предсрочните парламентарни избори, анализи, коментари и всичко от деня на вота:

Парламентарни избори 2023 - Дарик

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм