САЩ и Китай се насочват към неизбежен конфликт, ако Вашингтон не промени подхода си, заяви новият външен министър на Китай по време на пресконференция, на която защити укрепването на отношенията на страната си с Русия.

В първата си медийна изява като външен министър, състояла се днес в рамките на политическата среща "Две сесии", Цин Ган очерта външнополитическата програма на Китай за следващите години, представяйки Китай и отношенията му с Русия като пример за сила и стабилност, а САЩ и техните съюзници - като източник на напрежение и конфликти.

Китай увеличава военния си бюджет със 7%

Според Цин, американската страна твърди, че иска да надделее над Китай, но не търси конфликт, "но в действителност така наречената конкуренция на американската страна е тотално сдържане и потискане, игра с нулев резултат, в която ти умираш, а аз живея”.

"Ако САЩ не натиснат спирачки, а продължат да се движат с висока скорост по грешния път, никакви предпазни огради не могат да предотвратят дерайлирането и със сигурност ще има конфликт и конфронтация."

Байдън и Шолц ще преговарят за Украйна

Цин защити близкото приятелство между Китай и Русия - отношения, които Западът наблюдава отблизо в светлината на войната в Украйна. Той заяви, че връзките между Пекин и Москва "са пример за световните външни отношения".

"Когато Китай и Русия работят заедно, светът ще има движеща сила", каза той, цитиран от „Гардиън”. "Колкото по-нестабилен става светът, толкова по-наложително е Китай и Русия да развиват постоянно отношенията си."

САЩ търсят подкрепата на съюзниците за евентуални санкции на Китай заради войната в Украйна

Той заяви, че между ръководствата на двете страни има "тесен контакт", като отношенията между "държавните глави" представляват основата на отношенията. "Стратегическото партньорство ... със сигурност ще нараства и ще се засилва."

Коментарите на Цин съвпаднаха с речта на китайския лидер Си Дзинпин пред политически делегати в понеделник, в която той осъди това, което нарече водено от САЩ "потискане" на Китай.

Беларус и Китай с планове да създадат зона за свободна търговия и инвестиции

"Западните държави, водени от САЩ, прилагат всестранно сдържане, обкръжаване и потискане на Китай, което доведе до безпрецедентни тежки предизвикателства пред развитието на нашата страна", каза той.

Отношенията между Китай и САЩ се влошиха рязко през последните години, а усилията за тяхното подобряване бяха провалени по-рано тази година, когато САЩ свалиха китайски балон, който според тях е бил шпионски и е летял във въздушното пространство на САЩ. Китай твърди, че това е било инцидент, причинен от "форсмажорни обстоятелства", и че САЩ са реагирали прекалено остро.

Китай нападна САЩ заради забраната на TikTok за федерални устройства

Цин обвини САЩ за влошаването на отношенията, като посочи конкретно инцидента с балона, както и напрежението около Тайван и войната в Украйна. Той заяви, че конфликтът в Украйна изглежда е движен от "невидима ръка ... използваща украинската криза, за да обслужва определени геополитически програми", която настоява за удължаване и ескалиране на конфликта.

Китай се представя като миротворец в конфликта, но на практика подкрепя Русия. Наскоро тя публикува план от 12 точки за мир, който, според анализатори, до голяма степен повтаря тезите на Пекин от последната година.

Москва готви ответни мерки на новите санкции от ЕС и САЩ

Цин заяви, че отношенията между Москва и Пекин не са насочени срещу никоя трета страна, не представляват заплаха за никоя държава и няма да бъдат обект на "намеса или раздор, скалъпен от трета страна".

Цин изрази предположение, че САЩ действат лицемерно, когато защитават суверенитета и териториалната цялост на Украйна, но не и претенциите на Китай към Тайван, както и когато обвиняват Китай, че обмисля да въоръжи Русия, докато тя въоръжава Тайван.

Директорът на ЦРУ: Китай обмисля да предоставят оръжия за Русия

Той обвини също така САЩ за напрежението около Тайван, за който Пекин претендира като за провинция и възнамерява да го анексира със сила, ако се наложи.

"Тайванският въпрос е крайъгълният камък на политическите основи на американско-китайските отношения и първата червена линия, която не трябва да бъде пресичана в американско-китайските отношения", каза той.

Цин каза, че е очаквал въпрос за Тайван и затова е взел със себе си копие от конституцията на Китайската народна република, преди да прочете раздела, в който Тайван се обявява за "свещена" част от Китай.

Зеленски: Войната натисна бутона за рестарт на НАТО, победата е неизбежна

На пресконференцията на Цин бяха изложени външнополитическите намерения на Китай за новия петгодишен политически мандат, който започна с преназначаването на Си за лидер на Китайската комунистическа партия през октомври миналата година, и с новите правителствени назначения, които ще бъдат обявени тази седмица. Цин подчерта, че Китай е фактор за глобална стабилност и просперитет, която вдъхновява модернизацията по света, особено в глобалния юг. Той заяви, че постиженията на Китай "разбиват мита, че модернизацията е западнизация".

Той заяви, че Китай може да предложи решения на глобалните предизвикателства, но други "са си присвоили микрофона". 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Четете актуалните новини за предсрочните парламентарни избори, анализи, коментари и всичко от деня на вота:

Парламентарни избори 2023 - Дарик

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм