Съединените щати се обръщат към близки съюзници относно възможността за координиране на санкции срещу Китай, ако страната предостави помощ на Русия за войната й в Украйна, съобщи Ройтерс.

Китай нападна САЩ заради забраната на TikTok за федерални устройства

Опитите на администрацията на Байдън да изпревари подкрепата на Китай за Русия включват неофициални комуникации на персонално и дипломатическо ниво, казаха източници, запознати с въпроса, пред Ройтерс. От източниците не стана ясно за какви точно санкции става въпрос. 

Според Ройтерс САЩ са искали да „премерят импулсите“ сред своите съюзници относно налагането на санкции на Китай, ако действително бъдат открити някакви пратки.

Москва готви ответни мерки на новите санкции от ЕС и САЩ

На фронта на Г-7 мисля, че има истинска осведоменост“, каза втори източник пред Ройтерс. Министерството на финансите на САЩ отказа коментар.

Множество американски служители публично заявиха през последния месец, че Китай обмисля да предостави смъртоносна помощ на Русия.

Директорът на ЦРУ: Китай обмисля да предоставят оръжия за Русия

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен предупреди висшия китайски дипломат Уанг И, че това „ще има сериозни последици в нашите отношения“.

На 24 февруари директорът на ЦРУ Бил Бърнс потвърди в интервю, че Китай обмисля изпращането на помощ за Русия.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Четете актуалните новини за предсрочните парламентарни избори, анализи, коментари и всичко от деня на вота:

Парламентарни избори 2023 - Дарик

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм