Китай обвини САЩ в прекомерна реакция, след като на федералните служители беше наредено да премахнат видео приложението TikTok от издадените от правителството телефони, пише Би Би Си.

В понеделник Белият дом даде на правителствените агенции 30 дни, за да се уверят, че служителите нямат притежаваното от Китай приложение на федерални устройства.

Заповедта следва подобни ходове на ЕС и Канада през последните седмици.

Режисьор обвини TikTok за обидни коментари във видеото си

Говорител на китайското външно министерство обвини САЩ в злоупотреба с държавна власт за потискане на чуждестранни фирми.

Ние твърдо се противопоставяме на тези грешни действия. Правителството на САЩ трябва да зачита принципите на пазарната икономика и честната конкуренция, да спре да потиска компаниите и да осигури отворена, справедлива и недискриминационна среда за чуждестранните компании в САЩ“, каза говорителката Мао Нинг пред репортери по време на брифинг във вторник. 

Русия глоби TikTok за „ЛГБТ пропаганда“ и Twitch заради украинско съдържание

Колко несигурна може да бъде най-голямата световна суперсила като САЩ, за да се страхува от любимото приложение на младите хора по този начин“, добави тя.

През последните месеци западните служители стават все по-загрижени за популярното приложение за споделяне на видео, което е собственост на китайската фирма ByteDance.

TikTok е изправен пред обвинения, че събира потребителски данни и ги предава на китайското правителство, като някои разузнавателни агенции се притесняват, че чувствителна информация може да бъде разкрита, когато приложението се изтегли на правителствени устройства.

Борба за млад електорат: Италиански политици си направиха профили в TikTok

TikTok казва, че никога няма да изпълни заповед за споделяне на потребителски данни и настоява, че работи не по-различно от другите компании за социални медии.

В понеделник директорът на Службата за управление и бюджет на САЩ Шаланда Йънг каза на агенциите, че трябва да премахнат приложението от всички издадени от държавата телефони, за да защитят поверителните данни.

Някои федерални служби, включително Белия дом и министерствата на отбраната, вътрешната сигурност и държавата, вече забраниха TikTok от своите устройства.

Лиз Тръс стана тренд в TikTok, след като обяви война на мрежата (видео)

Федералният главен служител по информационна сигурност на САЩ Крис ДеРуша заяви, че този ход подчертава „постоянния ангажимент на администрацията на президента Джо Байдън за осигуряване на нашата цифрова инфраструктура и защита на сигурността и поверителността на американския народ“.

Съобщението във вторник следва приемането на законодателство от Камарата на представителите на САЩ през декември, което забрани използването на TikTok на държавни телефони и даде на Белия дом 60 дни да издаде директиви на агенцията.

Половината ученици са в социални мрежи поне пет пъти на ден

Очаква се републиканците в Конгреса да приемат допълнително законодателство през следващите седмици, което ще даде на президента Байдън правомощието да забрани приложението на национално ниво.

Канада също наложи нова забрана за приложението на правителствени устройства от вторник. 

Военни видеоклипове вместо забава се разпространяват в TikTok

Премиерът Джъстин Трюдо каза, че има достатъчно загриженост за сигурността около приложението, за да се наложи промяната.

Това може да е първата стъпка, това може да е единствената стъпка, която трябва да предприемем“, заяви той в понеделник на пресконференция близо до Торонто.

Миналата седмица Европейската комисия и Европейският съвет наредиха на служителите да премахнат приложението TikTok от своите телефони и корпоративни устройства.

Тик Ток е най-популярният уебсайт на 2021 г.

Мярката има за цел да защити комисията срещу заплахи за киберсигурността и действия, които могат да бъдат използвани за кибератаки срещу корпоративната среда на комисията“, каза служител на комисията.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм