Видеоклип в TikTok за сексуалното съгласие бе затрупан с коментари от мъже, обвиняващи жени в предполагаемо нападение, пише Би Би Си.

Много от тях споменават Андрю Тейт, противоречивия инфлуенсър, който беше забранен от няколко платформи заради своите мизогинистични възгледи.

Двуминутното видео от акаунт с около 1700 последователи е гледано повече от 1,2 милиона пъти.

Русия глоби TikTok за „ЛГБТ пропаганда“ и Twitch заради украинско съдържание

Неговата създателка Емелин Хартли казва, че вярва, че алгоритмите на TikTok предизвикват повече омраза към видеото.

Хората, използващи TikTok, получават съдържание въз основа на комбинация от видеоклипове, които преди това са харесали и които хора като тях са гледали и коментирали.

От TikTok казват, че женомразието е забранено в платформата.

„Насоките на нашата общност изрично го определят като омразна идеология и ние сме кристално ясни, че не искаме такова съдържание на нашата платформа“, каза говорител.

Лиз Тръс стана тренд в TikTok, след като обяви война на мрежата (видео)

Той добави, че е премахнал повече от 100 коментара от видеоклипа на Хартли, което според него е малка част от оставените.

Хартли сподели, че е установила, че е невъзможно да осъществи директен контакт с някого от платформата, за да получи помощ.

Нямаме капацитета или работната сила, за да отговорим на всички коментари“, каза тя.

„Помислих си „какво направих? Направих видео, което помага на насилниците“, терзае се още Хартли.

Военни видеоклипове вместо забава се разпространяват в TikTok

Тя казва, че е виждала други видеоклипове в TikTok, които са били затрупани с обидни коментари, в които създателят призовава за харесвания и позитивност.

Измислена история

Оригиналният видеоклип на Хартли, Keep Breathing, беше дълъг 18 минути и е направен през 2018 г. с финансиране от различни местни организации в Дарби и подкрепен от Британския филмов институт.

Това е измислена история, включваща двойка, спореща в асансьор за предишен сексуален контакт, преплетена с ретроспекции към вечерта, в която се е случила.

Млада украинка стана звезда в TikTok с клипчета от войната

И двамата са пили алкохол, срещнали са се в нощен клуб и е имало недоразумения как ще се приберат и дали мъжът ще остане с жената.

Въпреки това клипът, който тя публикува в TikTok през септември, включва само спора на двамата, а не контекстуалните ретроспекции. Когато Хартли се опитвала да добави отделен видеоклип с тях, те били многократно премахвани от TikTok.

Сега вече тя е успяла да сподели контекста, но казва, че все още има много коментари, които са обидни към жените.

В Tik Tok: Мигранти показаха как се прескача оградата с Турция (видео)

Въпреки че обмисля премахването на видеоклиповете, Хартли казва, че е доволна, че е решила да сподели това съдържание.

Не съжалявам, но се опитвам да се ориентирам как да отговоря“, каза тя.

„Някои от коментарите бяха градивни, няколко души промениха мнението си, докато отговаряха един на друг. Мисля, че това е важно“, сподели тя.

Тик Ток е най-популярният уебсайт на 2021 г.

Как работи алгоритъмът

Консултантът по социални медии Мат Навара каза, че алгоритъмът на TikTok функционира на базата на препоръки, като се основава както на предишната дейност на отделния потребител, така и на други като тях, за да сервира ново съдържание, с което човекът също е вероятно да се ангажира.

Това го задържа в платформата за по-дълго и по-често, което е добре за рекламодателите и следователно е добре и за рекламните приходи на TikTok.

Създателят на „Телеграм“ оглави класацията на „Форбс“ за руските милиардери

„Това означава, че ако това съдържание е било видяно, ангажирано и харесано от група потребители, които са например фенове на Андрю Тейт, тогава е вероятно това съдържание да се покаже на още повече хора, които са от този тип потребители,“ той каза. 

Създателят не може да спре този влак, след като е в движение, защото няма контрол върху самия алгоритъм и има ограничени възможности за докладване на проблеми, добави Навара.

През юли беше съобщено, че Meta, която притежава Facebook и Instagram, ще направи алгоритъма си по-подобен на този на TikTok, вместо да дава приоритет на съдържание от акаунти, които хората вече следват.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм