Русия глоби TikTok за това, че не е изтрил съдържание, което нарушава руските закони за „ЛГБТ пропагандата“ и услугата за стрийминг Twitch за хостване на видео интервю с украинска политическа фигура, което според Москва съдържа „фалшива“ информация, съобщи Ройтерс.

Зеленски осмива „мирния план“ на Илон Мъск

Нито една от двете компании не отговори веднага на запитване на Ройтерс за коментар. Интерфакс съобщи, че представител на TikTok в съдебната зала е настоял производството да бъде прекратено, без да дава повече подробности.

Глобите бележат последната стъпка в дългогодишния спор на Москва с Big Tech, с наказания за съдържание, искания за съхранение на данни и някои директни забрани.

Лиз Тръс стана тренд в TikTok, след като обяви война на мрежата (видео)

TikTok, собственост на базираната в Пекин ИТ компания ByteDance, беше глобен с 3 милиона рубли (51 000 долара), съобщи Таганският районен съд на Москва.

Информационните агенции съобщиха, че делото срещу TikTok се основава на обвинения, че компанията „насърчава нетрадиционни ценности, ЛГБТ , феминизъм и изкривено представяне на традиционните сексуални ценности“ на своята платформа.

Военни видеоклипове вместо забава се разпространяват в TikTok

Twitch, собственост на Amazon, беше глобен с 4 милиона рубли (68 000 долара), съобщи съдът. Информационните агенции съобщиха, че случаят е изготвен в отговор на това, че Twitch е домакин на интервю с Олексий Арестович и съветник на украинския президент Володимир Зеленски.

Twitch беше глобен с 3 милиона рубли по-рано тази година за домакинство на друго интервю с Арестович.

Руснаците използват емотикони, за да избегнат цензурата

Русия прие закон в началото на март, скоро след като изпрати десетки хиляди войници в Украйна, който забранява "дискредитирането" на въоръжените сили с присъда до 15 години. Чуждестранните технологични фирми са предупредени да не нарушават този закон.

ТАСС съобщи във вторник, че Twitch е изправен пред две нови глоби до 8 милиона рубли за това, че не е изтрил това, което Русия смята за ненадеждна информация за хода на своята „специална военна операция“ в Украйна.

Туитър трябва да предприеме мерки срещу речта на омразата, според френски съд

ЗАКОН ЗА „ЛГБТ ПРОПАГАНДАТА “ В РУСИЯ

Русия обмисля да разшири съществуващия си закон за „гей пропаганда“, приет през 2013 г., който забранява на всяко физическо или юридическо лице да насърчава хомосексуални връзки с деца. Законодателите твърдят, че законът трябва да бъде разширен, така че да включва и възрастни, а глобите за излагане на непълнолетни на „ ЛГБТ пропаганда“ трябва да бъдат увеличени.

Руските власти твърдят, че защитават морала пред това, което те твърдят, че са неруски либерални ценности, насърчавани от Запада, но правозащитници твърдят, че законът е широко прилаган за сплашване на ЛГБТ общността в Русия.

Тик Ток е най-популярният уебсайт на 2021 г.

Отделно фондация Wikimedia, която хоства онлайн енциклопедията Wikipedia, също е изправена пред глоба от 4 милиона рубли за това, че не е изтрила „фалшификати“ за руската армия, съобщи РИА.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм