Видеоклипове с хаштаг #Ukraine са гледани повече от 22 милиарда пъти само за няколко дни. Всяка минута добавя още милион гледания, пише британският журналист Крис Стокел-Уокър.

Видеоплатформата TikTok се превърна във важен източник на информация и платформа за обмен на видеоклипове и изображения по време на войната в Украйна.

Млада украинка стана звезда в TikTok с клипчета от войната

Независимо дали става въпрос за видеа на руски танкове на път за Украйна, ракетни атаки срещу украински градове, танцуващи войници или инструкции как да се управляват заловени руски танкове, отсяването на истинската информация започна да става все по-трудно. Според Ню Йорк Таймс количеството военно съдържание в приложението далеч надвишава това, което може да се намери в други социални мрежи. Светът наблюдава първата "TikTok война".

Руснаците използват емотикони, за да избегнат цензурата

"TikTok е специален, защото отделните публикации могат да генерират много по-голям обхват", казва Маркус Бьош, който проучва TikTok и дезинформацията в Хамбург, по искане на обществената германска медия - ARD.

Той коментира, например, как в платформата се разпространяват забавни видеоклипове на танцуващи войници на фона на песни на Нирвана или Майкъл Джексън.

Китайското приложение позволява публикуване на материал на живо. Функции, които за руските потребители са били ограничени. С приемането на новия закон е забранено и създаването на ново съдържание.

Според Бьош това би затруднило организирането на вътрешноруски протести.

Дезинформацията в TikTok

Войната в социалните мрежи: Как да отличим дезинформацията?

Както във всички платформи, дезинформация може да се намери и в TikTok - особено видеоклипове, извадени от контекста или стари кадри, които реално не показват настоящата война в Украйна.

В платформата се наблюдава и нов метод за манипулиране на видеоклиповете. Например потребителите премахват звуците или музиката от видеоклип, като след това добавят свои. 

Например, видео на репортер, застанал пред хора, покрити с чанти за тяло. От видяното се предполага, че се показват украински трупове, които се движат, предоставяйки доказателства, че войната в Украйна е измама или "западна пропаганда". Чрез обмен на оригиналния звук и замяната му с музика, например, може да се създаде впечатлението, че репортерът е в Украйна. Истината е, че видеото идва от протест за климата в Австрия през февруари.

Руски държавни медии като "RT", "Sputnik News" или "RIA Novosti" използват TikTok по време на войната в Украйна, за да разпространяват дезинформация, която описва Украйна като агресор или оклеветява украинското правителство с думата нацисти. Проучване на Института за стратегически диалог стига до извода, че платформата TikTok е изключително важна за руските държавни медии.

Авторът на проучването Сиаран О'Конър открива, че избраните видеоклипове на TikTok могат да постигнат по-висок обхват от клипове в YouTube. 

Междувременно TikTok обяви, че ще блокира съдържанието на руски държавни медии извън Русия, за да предотврати или усложни опитите за пропаганда на руската страна. Но изследванията на О'Конър показват, че много материали все още са налични.  

Тик Ток е най-популярният уебсайт на 2021 г.

Украинският президент Володимир Зеленский дори се обърна към тези руски „Тиктокъри“ в реч, като каза, че те могат да помогнат за прекратяване на войната. Това показва още веднъж колко подходяща е платформата.

Тепърва ще се види колко дълго ще бъде ограничено съдържанието за руските потребители, които са около 20-40 милиона според направеното проучване.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

Следвайте ни и в Инстаграм