Украинските Инстаграм инфлуенсъри се превърнаха в свидетели на войната, но огромното изобилие от думи и образи подхранва разрастването и на дезинформационната среда, отбелязва CNN.

Експерти по Дарик: Какъв ще е резултатът от преговорите между Украйна и Русия?

Мнозина наричат ​​​​руското нахлуване в Украйна TikTok война, тъй като потребителите на платформата активно публикуват видеа за военната ескалация, а някои потребители използват социални медии, за да се наложат като „антивоенни активисти“, заяви кореспондентът на американската медия Брайън Стелтър.

Хиляди протестираха срещу Русия в редица европейски градове

Екосистемата на новините става все по-сложна и объркваща, особено като се има предвид информацията от руските държавни медии.

Шон Пен е в Украйна, снима документален филм (видео и снимки)

Дейвид Френч, старши редактор в The Dispatch, подчерта, че социалните медии показват на американците колко "невероятно брутална" е тази война. Проблемът е, че подобни мрежи не предлагат цялостен стратегически поглед, като например, позициите на руските сили или реалния брой на жертвите.

Последните думи на войник от украинската армия към руснаци: М**ната ви!

„Всяко едно от тези видеа в TikTok е малък стопкадър - отрязък на момент от време, често без контекст“, каза Френч. Затова по думите му човек се нуждае от огромно време, за да набави повече предистория и да започне да сглобява видеата от TikTok като в пъзел, до получаване на цялостна картина. 

Репортер на CNN предаде на живо превземането на летище „Антонов“ (видео)

Стелтър пък цитира отличен пример за дезинформация, разпространявана в социалните медии - видео на руски парашутисти, споделено в TikTok и Туитър, което се оказва, че е заснето през 2015 г.

Разследващата репортерка Джейн Литвиненко, смята, че малко хора разбират информационната война.

Експлозии в Киев по време на включване на CNN на живо (видео)

„Пропагандата е част от всяка война“, подчерта Литвиненко. „И смисълът на пропагандата, която излиза от Русия в момента, е да подкопае украинските истории и да плаши украинския народ“, каза тя.

Литвиненко предупреди за руска дезинформация в социалните медии, която украинските новинарски издания развенчават в реално време.

„Мъглата на войната“ се спусна над Украйна, каза Стелтър. Това по думите му затруднява получаването на информация какво се случва. 

„Имам общо правило - колкото по-конкретна и драматична е информацията, толкова повече подозрение към нея трябва да има“, каза още Френч, който е ветеран от войната в Ирак. "В момента колкото по-надеждни са данните, колкото са на по-високо ниво, толкова ще са по-неясни”, обобщи той. 

Всичко за войната четете тук

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук