Очаква се днес, 28 февруари, на територията на Беларус да се проведат първите преговори между украинската и руската страна. Какви са очакванията от тези преговори коментираха в предаването „Кой говори?” политологът Явор Сидеров и психологът и бивш депутат Иван Иванов.

„Украинците няма да отстъпят, руснаците също няма да отстъпят, аз нямам конкретни очаквания от преговорите, те могат да се точат с години. Докато не се промени нещо на терен, преговорите трудно ще доведат до някакъв пробив”, смята политологът Явор Сидеров.

Фон дер Лайен: Украйна „принадлежи“ на ЕС

Според него не трябва да се възлагат особени надежди на тези преговори.

„В ситуация на война сме - еманация на агресивния човешки нагон. Стигна се до много бърза мобилизация от страна на Европа и от страна на украинските граждани, и в този смисъл очакването за много силна ескалация на напрежението чрез тези преговори може да бъде удържана, защото от езика на агресивните военни действия през преговорите може да се артикулира и да се чуе какви са интересите на руснаците. Може би е ясно какви са интересите на украинците – те максимално искат да защитят националната си цялост”, каза от своя страна психологът Иван Иванов.

Според него е хубаво, че се случват тези преговори.

За оставката на министъра на отбраната Стефан Янев

По време на разговора премиерът Кирил Петков даде извънреден брифинг, на който съобщи, че ще поиска оставката на министъра на отбраната Стефан Янев.

Явор Сидеров посочи, че не е изненадан, като се имат предвид изявите на Стефан Янев през последните две седмици. „Интересна ще бъде реакцията на президента, защото Янев е негов бивш съветник”, коментира той.

Премиерът иска оставката на Стефан Янев

По думите на Иван Иванов пък е почти сигурно, че оставката ще бъде приета. „Той артикулираше абсолютно погрешни послания, които вместо да мобилизират хората, в голяма степен ги объркваха. Много е важно в тази ситуация кой ще бъде номиниран за следващ военен министър”, заяви той.

Много е важно следващият военен министър да си дава сметка, че около нас текат военни действия, на мнение е Иван Иванов. 

"Разделението на властите е институционален феномен. Аз започвам да имам усещането, че правителството, или части от него, започва да показва политическа еманципация, политически различия от президента. Предстои да видим какво би означавало това", посочи Явор Сидеров. 

За политиката на Путин

Той определи липсата на съюзници на Русия като изумителна. "Този човек (Владимир Путин - бел. ред.) до момента изглеждаше като политик, който калкулира всичко. Русия в момента няма нито един функционален съюзник", каза Сидеров. 

"Такива хора могат да бъдат удържани от една страна с много солидни действия - да им се даде сигнал, че няма как тяхната свръхидея да се случи, и от друга страна да се прави опит за свързване с тях, за да може те много по-силно да артикулират собствените си тези и мисли, което да им даде усещане, че са зачетени", на мнение е Иван Иванов. 

Явор Сидеров пък посочи, че Путин в момента битува в едно разбиране за света, според което Русия е изживяла пълен срив с разпаденето на Съветския съюз.

"Това, което той се стреми да направи, е да събере парчетата. Това го прави истински опасен, защото освен агресивен интроверт, той придава на политиките си несъстоятелно съдържание", коментира Сидеров.

Целия разговор с политолога Явор Сидеров и психолога Иван Иванов чуйте тук:

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук