Украйна принадлежи на Европейския съюз и блокът би искал страната да се присъедини към него с времето, заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен пред Euronews.

"Наистина с течение на времето те принадлежат към европейското семейство. Те са едни от нас и ние искаме да влязат /в ЕС/", каза тя.

"Всяка война има цена и солидарността с Украйна е огромна. Ако погледнете бежанците, които приемаме в ЕС, финансовата подкрепа и военното оборудване, което предоставяме, всичко това показва колко силна е солидарността с Украйна. Те споделят нашите ценности. Защитават нашите принципи. Украйна участва в някои наши процеси, като например интеграцията на украинския пазар към единния пазар. Имаме тясно сътрудничество в енергетиката и други сфери. Те принадлежат към нас. Те са едни от нас и искаме да се присъединят", заяви още Урсула фон дер Лайен. 

ЕС предприе безпрецедентната стъпка да разреши изпращането на оръжия в Украйна след нахлуването на Русия.

На пресконференция председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че този ход бележи "преломен момент" в историята на ЕС.

Като част от въведените срещу Русия санкции ЕС затвори въздушното си пространство за руски самолети и ще забрани някои от руските държавни медии.

САЩ призоваха гражданите си в Русия да напуснат страната

"Затваряме въздушното пространство на ЕС за самолети, които са руска собственост, регистрирани в Русия или контролирани от Русия", заяви Фон дер Лайен.

„Всички такива самолети, включително частните самолети на олигарси, вече няма да могат да кацат, излитат или прелитат над нито една страна от ЕС”, допълни председателят на ЕК.

На руските самолети беше забранено да да навлизат във въздушното пространство на Обединеното кралство и Канада.

Забраната на ЕС за държавните новинарски агенции ще засегне информационната агенция Sputnik и телевизионната мрежа Russia Today, която се смята за рупор на Кремъл. "Разработваме инструменти за забрана на тяхната токсична и вредна дезинформация в Европа", заяви Фон дер Лайен.

Страните от ЕС също така ще ускорят процедурата по приемане на украински бежанци и ще оставят настрана обичайната бюрокрация.

Този ход беше официално обявен от германския министър на вътрешните работи, който заяви, че държавите членки са се споразумели единодушно да приемат бежанци за срок до три години, без да изискват от тях първо да подават молба за убежище.

Десетки хиляди украинци бяха разселени след от руската атака срещу страната им и много от тях търсят убежище в ЕС.

Централната банка на Русия призова за спокойствие на фона на опасенията, че новите финансови санкции могат да предизвикат масово изтегляне на пари от банките.

От там заявиха, че "разполага с необходимите ресурси и инструменти за поддържане на финансовата стабилност и осигуряване на оперативна непрекъснатост на финансовия сектор".

ЕС, САЩ, Обединеното кралство и Канада обявиха, че активите на руската централна банка ще бъдат замразени. Някои руски банки ще бъдат изключени и от платежната система Swift.

Руската рубла се срина с почти 30% след последните санкции

В петък централната банка на Русия беше принудена да увеличи количеството пари, което доставя на банкоматите, след като търсенето на пари в брой достигна най-високото ниво от март 2020 г. насам.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук