Марта Васюта е обикновена 20-годишна украинка и като много хора на нейната възраст, тя е в TikTok, разказва в свой материал британската БиБиСи (BBC).

До миналата седмица е ималa едва няколкостотин последователи в популярната платформа за споделяне на видео съдържание.

11-годишно дете измина пътя от Украйна до Словакия само (видео и снимки)

Когато Русия нахлува в Украйна, Марта е във Великобритания на гости при приятели от университета. Съобщенията за падане на руски бомби над Киев я ужасили.

Това, което прави след това обаче, превръща Марта в топ инфлуенсър в TikTok - почти само за една нощ.

Собственикът на „Берьозка”: Тази лудост трябва да приключи

От 23 февруари насам видеоклиповете, които тя публикува от конфликта в Украйна, събират десетки милиони гледания. За много хора в TikTok и по-специално за по-младите хора, тя се превръща в ключов източник за новини на място от Украйна.

Кои холивудски звезди подкрепят Путин?

„Просто искам хората да разберат, че случващото се в Украйна не е проблем само на украинците, това е проблем на всички“, казва тя.

Марта говори свободно украински, руски и английски.

Аламанов пред Дарик: За почти всички стана ясно, че Путин е диктатор психопат

Веднага след като чува за инвазията, тя започва да превърта украинските канали в приложението за съобщения Telegram, коетое изключително популярно в Украйна.

Хората там качват видеоклипове в тези канали, а Марта ги преглежда обстойно и започва да ги запазва.

@martavasyuta When BBC writes three articles about you, you know you are doing something right???????? #ukraine ♬ оригинальный звук - DJ KIKIRIKI

„Телефонът ми е пълен с всички видеоклипове и новини, които открих“, казва тя.

Вижте профила на Марта в TikTok

След това се опитва да провери достоверността на видеоклиповете, като разглежда свързаните коментари. „Можех да видя, че хората казват, че това е истина, че това се случва в момента“, споделя Марта.

Тя публикува няколко видеоклипа в TikTok, след което отива да спи.

„Сутринта се събудих, отворих TikTok и видях, че видеоклиповете вече имаха девет милиона гледания“, казва тя.

Зеленски е готов на разговори с Русия за Донбас и Крим

Сам Грегъри е програмен директор на Witness и изследва как социалните медии се използват по време на хуманитарни кризи. Той казва, че алгоритъмът на TikTok е силно базиран на специфични теми.

„Съдържанието се предоставя до Вас въз основа на Вашите интереси, а не просто на профилите, които сте последвали“, казва той.

„Така че, ако започнете да проявявате интерес към Украйна, ще Ви бъде показано повече съдържание, което е или от Украйна, или говори за Украйна.“

Това помогна на хора като Марта да станат инфлуенсъри в TikTok само за една нощ. Нейните видеоклипове имат вече повече от 17 милиона харесвания, а профилът ѝ в социалната мрежа преминава прага от 200 000 последователи.

Тя все още не може да повярва, каква широка популярност е набрала за толкова кратко време.

Експертите обаче предупреждават – въпреки че TikTok може да бъде добро място за намиране на видеоклипове на място от целия свят, в платформата също се разпространява и дезинформация.

Войната в социалните мрежи: Как да отличим дезинформацията?

Марта признава, че опитът за проверка на съдържанието може да бъде труден. 

Дори ако видеоклипът е от Украйна и хората говорят украински, видеоклиповете може да са от продължителния конфликт в източната част на страната, започнал през 2014 г., а не от военните действия в настоящето.

Марта признава, че не е експерт в проверката на видеоклипове. Някои от видеоклиповете, които е споделила, са потвърдени от новинарските издания като истински, включително от БиБиСи (BBC).

Въпреки това тя вярва, че някои хора предпочитат да получават новините си от източници в социални медии като нея, отколкото от традиционните новинарски издания.

„Някои хора не вярват дори на професионални журналисти, дори на проверени източници“, казва тя.

Според нея, това че е обикновена млада жена от Украйна, я прави по-близка до широката публика.

„Това ги кара да ми се доверяват повече, да вярват повече на моите видеоклипове“, казва тя.

Марта има семейство в Украйна и се тревожи за тяхната безопасност, но като разпространява тези видеоклипове, тя вярва, че помага на света и особено на по-младата публика да видят, какво наистина се случва на място.

Като се има предвид, че сега тя се намира във Великобритания, TikTok е нейният начин да направи нещо.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук