Откакто Русия нахлу в Украйна, интересен пост, наподобяващ код, обикаля социалните медии. На него е изобразена картина на руския поет Пушкин, цифрата седем и ходещо човече.

За тези, които не са разбрали смисъла, това е местоположение (площад Пушкин в Москва), време и призив за протест срещу действията на правителството.

Как да разпознаем фалшивите разкази за войната в Украйна?

Създаването на кодове с емоджита за организиране на протести, се използва в продължение на години в Русия и е добре познат трик на руските власти.

Защо руснаците използват кодове?

Протести, за които няма предварително разрешение, са забранени в Русия от 2014 г. насам, а нарушенията на правилата могат да доведат до 15 дни задържане. Хора, които повторят подобни действия, могат да получат дори присъда до пет години.

Оттогава е обичайно активистите да използват различни кодирани фрази, за да се организират онлайн.

Независимо от това последиците могат да бъдат сериозни.

Български журналисти и граждани също могат да попаднат под новия руски медиен закон

Какви са те?

Мъж на име Александър присъства на протест в Москва, след като публикува за това в социалните мрежи, разказва Би Би Си.

На следващата сутрин полицаи с обикновени дрехи го задържат пред къщата на приятелката му, като го водят в местното полицейско управление. Престоят му там е няколко дни. През това време той е принуден да подпише документ, в който се изброява това, което властите казват, че е направил.

Не можем да бъдем сигурни присъствието на протеста или дейността в социалните мрежи е довела до задържането на Александър. По-късно е арестуван за втори път, докато използва московското метро, в ден, в който не е присъствал на протест.

По информация на Би Би Си почти 14 000 души са задържани в цяла Русия от началото на конфликта преди две седмици, главно заради участие в протести.

Журналист пред Дарик: Новият закон в Русия заплашва с 15 години затвор

Променя ли се ситуацията?

С новия закон, който Русия прие на 4 март, за да се справи с „фалшивите новини“ за военните, доста млади хора изпитват страх да излязат да протестират, тъй като антивоенен протест може да доведе до затвор от 15 години. 

Експерт по Дарик: Нивото на автоцензура в Русия е изключително високо

Къде публикуват руснаците сега?

Затварянето на независими медии, блокирането на Фейсбук и ограниченията за руснаците в Тик Ток, отнеха ключови пътища за достъп до информация“, казва координаторът на Независимия медиен проект за правата на човека - Леонид Драбкин, и очаква хората да се самоцензурират от страх.

"Сега, ако влезете в Инстаграм, има 10 пъти по-малко публикации", казва той.

Много от контактите му са изтрили профилите си в социалните мрежи напълно. И съчетано със строгите наказания, това вече засяга броя на хората "достатъчно смели, за да протестират".

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук