Президентът на Украйна Володимир Зеленски отвърна на Илон Мъск, след като шефът на Tesla публикува анкета в Twitter с неговите предложения за прекратяване на инвазията на Русия, предаде Би Би Си.

Мъск: Електрическият пикап на Tesla ще може и да плава

Мъск помоли своите 107,7 милиона последователи да гласуват за идеи, които включват отстъпване на територия на Русия.

В отговор Зеленски публикува собствена анкета, питайки потребителите дали харесват повече най-богатия човек в света, когато подкрепя Украйна.

Други украинци също критикуваха Мъск.

Посланика на Украйна в Германия Андрий Мелник наруга Мъск грубо, като определи думите си като „много дипломатичен отговор“.

Съдът ще принуди Мъск да купи Twitter

Междувременно руският гросмайстор по шахмат Гари Каспаров каза:

„Това е морален идиотизъм, повторение на пропагандата на Кремъл, предателство спрямо украинската смелост и саможертва“.

Мирният план на Мъск включва 4 точки. Най-богатият човек на света предлага да се проведат нови избори в четирите окупирани от Русия региона, в които имаше референдум, но под наблюдението на ООН. Ако волята на хората е Русия да напусне - тя напуска, предлага Мъск.

Зеленски: Кое ни кара да правим това, което изглежда невъзможно? (видео)

Руският президент Владимир Путин вече обяви четири украински региона за част от Русия след така наречените референдуми, заклеймени като измамни от Киев и неговите западни съюзници. Русия не контролира напълно нито един от четирите региона.

Илон Мъск предложи също светът да признае официално Крим - анексиран от Русия през 2014 г. - като част от Русия. Десет часа след публикуването, анкетата привлече повече от 2 милиона гласа.

Зеленски: Успехите на украинската армия „не се ограничават до Лиман“

Зеленски отговори със собствена анкета, питайки: „Кой Илон мъск ви харесва повече? Този, който подкрепя Украйна, или този, който подкрепя Русия.“

Осем часа след като беше публикувана, отговорите в тази анкета бяха над 1,5 милиона.

Официално: Украйна подава молба за присъединяване към НАТО (видео)

По-рано, при инвазията на Русия в Украйна, сателитната интернет компания на Мъск изпрати оборудване в страната.

Това спечели популярността на Илон Мъск в Украйна и впоследствие той беше поканен от Зеленски да посети Украйна, когато войната с Русия приключи.

Видео: Юрий Яковлев

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм