Украйна е подала официална молба за присъединяване към НАТО, каза президентът Володимир Зеленски, след като Москва анексира четири украински региона по-рано в петък, предаде "EuroNews".

„Ние вече сме де факто съюзници. Де факто вече сме доказали съвместимост със стандартите на Алианса“, каза Зеленски.

ЕС осъжда руската анексия и никога няма да признае незаконните референдуми

"Украйна кандидатства за присъединяване по бързата процедура", каза той.

НАТО не успя веднага да отговори на въпросите какво би означавало „ускореното“ заявление на Украйна за присъединяване към алианса.

Украйна вече се смята за „страна-аспирант“ за членство в най-големия алианс за сигурност в света, заедно с Грузия. Всичките 30 съюзници в НАТО ще трябва да се съгласят, за да се присъедини страната.

Путин обяви четири области на Украйна за руски (видео)

НАТО се притеснява да позволи на която и да е страна да се присъедини, когато нейните граници и територия не са ясно определени.

Отбранителната клауза на НАТО по член 5 – обещанието, че всички съюзници трябва да се притекат на помощ на всеки съюзник, чиято територия е застрашена, ще бъде компрометирана в случая с Украйна, тъй като не е ясно кои части от страната ще се присъединят.

Тръс: Не трябва да се допуска Путин да променя международните граници

По-рано тази година Украйна получи статут на кандидат за членство от Европейския съюз, но страните-членки предупредиха, че ще отнеме няколко години, преди раздираната от конфликт страна да може да се присъедини.

„Историята ни повика на бойното поле“, казва Путин в криволичеща реч.

Десетки загинали при ракетен удар на хуманитарен конвой в Запорожие (видео и снимки)

Изявлението на Зеленски дойде веднага след като руският президент Владимир Путин подписа договори за анексиране на части от Украйна в нарушение на международното право, обещавайки да защити новоприетите региони с „всички налични средства“.

На церемония в Кремъл в богато украсената зала "Свети Георги" за възвестяване на анексирането на окупираните части от Украйна, Путин обвини Запада, че подхранва враждебните действия като част от това, което според него е план за превръщане на Русия в "колония" и "тълпи от роби”.

Русия ще анексира окупираните украински територии в петък

В пламенна, но лъкатушеща реч, която засегна собствената му интерпретация на руската и украинската история и твърденията, че САЩ и Западът се опитват да покварят руското общество, Путин описа Русия като на историческа мисия да си върне постсъветската велика сила статут и противодействие на западното господство, което според него се срива.

„Историята ни призова на бойно поле, за да се борим за нашия народ, за великата историческа Русия, за бъдещите поколения“, каза той.

Окупираните украински региони поискаха от Путин да ги анексира (видео)

Втвърдяването на позицията му в конфликта, който уби и рани десетки хиляди хора, допълнително засили напрежението, вече на нива, невиждани от Студената война.

Анексирането от Русия на окупираните от Русия райони на Донецк, Луганск, Херсон и Запорожие беше осъдено на Запад и извън него.

Ръководителят на ООН Антонио Гутериш нарече това "опасна ескалация" и нарушение на Хартата на ООН.

Украйна издирва свои граждани, участвали в организирането на проруските референдуми

„Все още може да бъде спряно, но за да го спрем, трябва да спрем този човек в Русия, който иска войната повече от живота. Вашите животи, граждани на Русия“, каза Зеленски в обръщение в четвъртък вечерта.

Руското анексиране, проведено след това, което Западът заклейми като фалшиви референдуми с оръжия в окупирани територии, последва седмици на поражения за силите на Москва на бойното поле, в което те бяха разбити от позициите си в североизточната част на Украйна.

Кадри от дрон показват километрични опашки на руско-грузинската граница (видео)

Путин нареди да бъдат призовани стотици хиляди руски резервисти, ход, който накара десетки хиляди руски мъже да избягат през границите, за да избягат от изпращането им на война.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм