Най-малко 23-ма души бяха убити и десетки бяха ранени при руски ракетен удар по хуманитарен конвой в Южна Украйна, съобщиха местни власти, цитирани от Би Би Си.

Зеленски към народите на Кавказ: Борете се, за да избегнете смъртта

Огромен кратер до редица превозни средства в град Запорожие свидетелства за жестокостта на атаката. Прозорците и предните стъкла са изпочупени.

Би Би Си разказва за половин дузина тела, лежащи на земята, очевидно на цивилни, както и за багаж и палта - разпръснати по асфалта.

Една шокирана оцеляла каза, че е чула най-малко три експлозии.

България е отказала оръжие на Украйна

В отговор на атаката в ранните часове на петък в покрайнините на регионалната столица на Запорожка област, украинският президент Володимир Зеленски заяви, че Русия е "държава терорист".

Той каза, че Русия е изстреляла 16 ракети по града и обеща да накаже извършителите за "всеки изгубен украински живот".

Междувременно местен служител, назначен от Русия, обвини Украйна за атаката.

Русия ще анексира окупираните украински територии в петък

Конвоят беше ударен, докато хората се готвеха да пътуват до окупираната от Русия част на региона, за да вземат своите роднини и да доставят хуманитарна помощ.

Сълзи и отчаяние пред надвисналата руска анексия

Близо до ударния кратер на ракетата Би Би Си разговаря с Катерина Холобород, седнала върху куфара си в състояние на шок.

„Пристигнахме в колона, за да се присъединим към друга колона, която вървеше към Херсон“, каза тя.

„Излязохме да видим какъв номер имаме на опашката. Тогава удари първата ракета, зад вагоните. Хвърлихме се на земята. Тогава втората ракета се удари в центъра на опашката. Навсякъде имаше стъкла, хора крещяха и бягаха. Не помня много. Беше много страшно. След това станах, за да видя какво се е случило, да помогна на ранените. Опитах се да помогна на ранен млад мъж, когато стана третата експлозия", разказва тя.

Русия може да мобилизира и българите с двойно гражданство

Атаката идва в момент, когато руският президент Владимир Путин се готви за церемония по подписване в Москва на анексирането на Запорожие заедно с Донецка, Луганска и Херсонска области на Украйна.

Този ход следва референдумите в източните и южните региони, които бяха осъдени от Украйна и Запада като измама.

Русия нахлу в Украйна на 24 февруари и в момента Москва контролира по-голямата част от региона Запорожие, включително най-голямата атомна електроцентрала в Европа там, но не и регионалната столица.

Русия разположи временен мобилизационен пункт на границата с Казахстан (видео и снимки)

Установеният в Москва регионален служител Владимир Рогов обвини "украинските бойци" за атаката в Запорожие, съобщиха руските държавни медии.

В друго събитие един човек беше убит и петима ранени при руски удари през нощта от ракети Искандер срещу централния град Днепър, на около 70 км северно от Запорожие, казаха местни власти.

Бягащите руснаци се притесняват, че границите ще бъдат затворени завинаги

Те казаха, че е атакувана транспортна компания и 52 автобуса са изгорени, а други 98 са повредени.

Ударени са и няколко високи сгради, офиси и магазин.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм